Személy

Tunyogi Péter

Zenész - énekes

Borítókép forrása: Fortepan / Urbán Tamás

Tunyogi Péter (1947-2008) énekes, aki 1979-1997 között a P.Mobil tagja volt. Emellett a nevét viselő Tunyogi Rock Banddel is sikereket ért el.

Színészcsaládba született Békéscsabán, gyermekkorában szülei foglalkozása miatt városról városra vándoroltak. A győri Anonymus együttesben kezdte zenei pályafutását 1963-ban. Ezt követően a zalaegerszegi Cyklon dobosa lett, itt együtt zenélt a későbbi Bergendy-, majd HBB-tag Tóth János Rudolffal. Tunyogi később már gitározott és énekelt a formációban. Közben szerepelt a Spirál zenekarban is.

1975-ben „Tunyó” a Beton zenekar énekese lett. A saját számok mellett külföldi rockdalokat játszó együttesnek a Lőrinci Ifjúsági Park volt a „törzshelye”, ahol többször játszottak a P.Mobil előtt. Tunyogi innen ismerte a mobilosokat, akik Vikidál Gyula távozása után őt hívták meg énekesnek.

Tunyogi Péter karrierjének csúcsát jelentették a P.Mobilban töltött évek. A hatalmas népszerűségű rockzenekar első néhány nagylemezén Tunyó énekelt, aki innentől országos ismertséget szerzett. A P.Mobil 1985-ben leállt, a zenekar nélkül maradt énekes külföldre ment vendéglátózni.

1991-ben újra feltűnt a magyar zenei életben és megalakította a Tunyogi Bandet, amelynek koncertjein főként P.Mobil-dalok hangzottak el. A P.Mobil 1994-ben visszatért, de a Tunyogi Band is tovább működött. Ez feszültséghez vezetett, aminek az lett az eredménye, hogy Tunyoginak 1997-ben el kellett hagynia a P.Mobilt.

1997-től együttese neve Tunyogi Rock Band (TRB) lett, elkezdtek saját dalokat írni, bár a P.Mobil-slágerek is műsoron maradtak. Megjelent több nagylemezük. A formációban Tunyó mellett kiváló rockzenészek álltak színpadra: Závodi János (Piramis), Donászy Tibor (Beatrice), Zeffer András (P.Mobil), Kékesi „Bajnok” László (P.Mobil).

A 2000-es években az egykori Cyklon zenekar tagjai gyakran együtt játszottak Pardon néven, egy albumuk is megjelent (I Fell Good, 2006), amelyen Tunyogi Péter énekével feldolgozásokat is előadtak, mások mellett James Brown-, Beatles- és Deep Purple-szerzeményeket.

2008-ban Zeffer András több volt P.Mobil-taggal együtt megalapította a Mobilmánia együttest, melynek Tunyogi lett az egyik énekese. Sajnos csak rövid ideig. 2004-ben diagnosztizáltak nála egy súlyos betegséget, amelyet műtét és hosszas kezelés követett. Ezután egészségi állapota hol jobb, hol rosszabb lett. 2008. november 1-jén egy koncert előtt összeesett és súlyos fejsérülést szenvedett, amelynek következtében november 9-én elhunyt. 61 éves volt.

Gyermekei közül Tunyogi Orsi ismert énekes lett, aki mára már visszavonult a zenéléstől. Másik lánya, Bernadett színész-énekes, ő ma is gyakran szerepel a P.Mobil fellépésein. A két lány annak idején édesapjukkal is koncertezett, és albumokat vettek fel közösen.

Tunyogi Péter neve mára sem merült feledésbe. Több rajongói oldala „él” a közösségi médiában, és rendszeresen koncertezik a Tunyó Öröksége Zenekar is, akik felidézik a kitűnő énekes dalait.

HZ

 

https://www.facebook.com/groups/491152984293596/

https://www.facebook.com/groups/tunyogi/

Forrás:

  • Tunyogi Péter, Wikipédia, 2023-04-30
Frissítve: 2024-5