Személy

Tóth János Rudolf

Zenész - gitáros

Tóth János Rudolf (1948) gitáros, énekes, zeneszerző. A mai is aktív zenész játszott a Kex zenekarban, a Bergendyben, a Hobo Blues Bandben, és több más formációban.

Gyermekkorában zeneiskolába járt, ahol hegedülni is tanult, majd autodidakta módon fejlesztette gitártudását. Jimi Hendrix zenéje volt rá legnagyobb hatással. Első együttese a zalaegerszegi Cyklon volt, ahol együtt zenélt Tunyogi Péterrel, a P.Mobil későbbi énekesével. A fővárosba költözése után a Meteorban szerzett nevet magának. 1972-ban lett a Kex gitárosa, majd ezután egy külföldön zenélő együttes tagjaként bejárta egész Európát, hosszabb időt töltött Németországban és Svájcban. Aztán hazajött és 1975-ben Demjén Ferenc ajánlására lett a Bergendy tagja, ahol 1977-ig zenélt. Ismét külföldi évek következtek, majd 1985-ben a Hobo Blues Bandbe került, melynek aztán 1999-ig volt oszlopos tagja. A koncerteken rendszeresen énekesként is a mikrofon elé lépett.

Az 1986-ban hatalmas sikerrel mozikba kerülő Macskafogó című animációs film egyik nagy slágerében, a Négy Gengszter dalában hallhattuk jellegzetes énekhangját. Ő volt a zeneszerzője Földes László Hobo 1996-ban megjelent Imák és mantrák című albumának. A mai napig tagja a HBB zenészeiből verbuválódott Magyar Atom zenekarnak, ahol együtt játszik Tátrai Tiborral - többek között Jimi Hendrix-számokat is.

2000 és 2002 között Tóth János Rudolf (gitár, ének) és Ferenczi György (harmonika, hegedű, ének) alkotta a Dioptrió nevű formációt. Elsősorban soul, blues és rhythm & blues feldolgozások voltak a repertoáron. 2000-től zenetanárként dolgozott a Kőbányai Zenei Stúdióban, ahol az ifjú magyar gitárosok egyik legfontosabb mentora lett. Fiatal zenészekkel, Lee Oliver és Fejér Simon Pál gitárosokkal és Szert Zsigmond ütőssel szerepel együtt az Ütött-kopott Angyal nevű akusztikus jellegű, saját dalokat és feldolgozásokat játszó zenekarban. 2011-ben jelent meg első nagylemezük (Ösvény az éjszakában). Velük 2023-ban is láthatja a közönség az örökifjú előadót.

A kiváló zenei adottságokkal rendelkező gitárost mindig is megbízható háttérzenészként tartották számon. 2009-ben aztán kilépett a rivaldafénybe: megjelentette Boldog-szomorú blues / Trendetlen címet viselő szólóalbumát. A több évtizedes zenészpályájának emlékeit a 2020-ban kiadott Muzsikus sors című könyvében örökítette meg.

HZ

 

https://www.facebook.com/utottkopottangyal/

Forrás:

  • Mágó Károly, Nem akart rivaldafénybe kerülni, mégis a legnagyobbakkal játszott együtt - most megírta, Origo, 2020-12-12
Frissítve: 2023-8 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok