Személy

Szűcs Antal Gábor

Zenész - gitáros

Borítókép forrása: Fortepan / Urbán Tamás

Szűcs Antal Gábor (1950, Budapest) gitáros, dalszerző, a magyar rocktörténet egyik legnagyobb vándora, aki pályafutásának kezdete, 1965 óta többek között a Hungariában, a Skorpióban, a Dinamitban, az ős-Bikiniben, a Creolban és a Latin Duóban pengette a húrokat, valamint húga, Szűcs Judith számára írt popslágereket.

Tizenöt évesen már az Orkán zenekarban játszott a hétvégeken egész éjszakákat. A zenét hallás alapján, autodidakta módon sajátította el. Elmondása szerint mindig is dallamokban gondolkodott. Balkezes létére megtanulta jobb kézzel pengetni a gitárját (hiába, a bátyja erősebb volt :).

1966-1971 között a Szivárvány együttes tagja volt, amit testvérével, Szűcs Judith énekesnővel alapítottak. Szűcs Antal Gábor szólógitározott és énekelt. A korszak slágerzenéjét játszották, később brit rockzenekarok dalait adták elő.

Fenyő Miklós hívására 1971-ben lett az éppen tagcseréken áteső Hungaria zenekar gitárosa - Barta Tamás helyét vette át. Jól érezte magát az együttesben, de aztán „odahoztak” még egy gitárost - Kékes Zoltánt - onnantól már nem találta a helyét.

1973-ban a Skorpió zenekar alapító tagja lett, ahol 1979-ig játszott, olyan zenészekkel, mint Frenreisz Károly és Papp Gyula. Nagylemezeik jelentek meg, rengeteg sikeres itthoni és külföldi turnén játszottak - mígnem 1979-re „elfáradt” a zenekar, a közönség is inkább a keményebb rockot játszó bandákat kereste. És Szűcs Antal Gábor is ebben a stílusban látta a jövőt - a hard rockot zászlajára tűző Dinamit alapító tagja lett, ahol 1982-ig zenélt. Közben koncerteken kísérte húgát, az épp akkoriban diszkósztárrá váló Szűcs Judithot, és zenéket is írt az ő lemezeire.

1982-83-ban már Nagy Feró mellett játszott az Ős-Bikini együttesben. A korszakos jelentőségű Hova lett… című albumon ő volt a szólógitáros.

1985-ben újjáalakult a Skorpió, Szűcs Antal Gábor pedig a mai napig tagja a zenekarnak, amely egyre ritkábban, de néha még koncertezik. A gitáros a 2009 óta ismét életjeleket mutató Dinamitban is zenél.

Az 1980-as évek végén a Pomázi Zoltán gitárossal alakítottak Creol néven egy duót, amelyben Szűcs Antal Gábor - több évtized után – elektromos gitárját akusztikusra cserélte. Emellett játszott Pomázi zenekarában, az Új Bojtorjánban is.

2000-ben Tátrai Tiborral megalapította a nagysikerű Latin Duót. Latinos témára zenéltek, instrumentális dalaikba belecsempészve egy kis bluest és „hazai ízeket” is.

Jelenleg két „latinos” formációja is van: Latin Varázs néven Gál Péter hegedűművésszel szerepel közös produkcióban, a Mediterrán Gitár Duóban pedig Horváth Jánossal játszik együtt.

A sokféle stílusban alkotó gitáros zenei munkásságát 2019-ben egy állami kitüntetéssel, A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el.

HZ

 

https://www.facebook.com/Latinvarazs/?locale=hu_HU

https://www.facebook.com/mediterrangitarduo/?locale=hu_HU

Forrás:

  • Szűcs Antal Gábor, Wikipédia, 2022-01-20
  • Jávorszky Béla Szilárd, Szűcs Totya - Angyalföldi latin, Jávorszky Béla Szilárd honlapja, 2010-06-01
Frissítve: 2023-8 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok

    12