Személy

Szendrődi Zsolt

Zenész - gitáros

Borítókép forrása: Facebook/Liversing

Szendrődi Zsolt (1943-2014) a magyar beatkorszak egyik legendás együttesének, a Liversingnek volt a gitárosa, majd ezután az Olympia zenekar tagja lett. Őt tartják a hatvanas évek egyik legkiválóbb hazai szólógitárosának.

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola hegedű-zongora tanszakán végzett. 1963-ban gitárosként alapító tagja volt a Shouters együttesnek, amely aztán 1964-től Liversing néven folytatta. Óbudán a Lajos utcában, majd Zuglóban a Danuviában volt állandó klubjuk.

A zenekar botrányokat kavart azzal, hogy tagjai a 60-as évek közepén hosszú hajat és farmert hordtak, Rolling Stones- és Yardbirds-számokat játszottak, és a zene ritmusára a Liversing zenészei mertek először őrjöngeni a színpadon. Akkoriban a legkeményebb zenét nyomták idehaza, és nekik volt az egyik legkeményebb rajongótáboruk. Az Ifjúsági Parkban ezrek taposták egymást egy-egy Liversing-koncerten. 1967-ben azzal is beírták nevüket a magyar rocktörténetbe, hogy állítólag először ők játszottak itthon Jimi Hendrix-dalokat. De a népszerű együttes tagjai csak álmodhattak arról, hogy bejussanak a rádióba vagy a hanglemezgyárba, mindössze kísérőzenekarként készíthettek pár felvételt. Nem az akkoriban elvárt zenei irányzatokat követték, ők nem is gondolkodtak abban, hogy magyar nyelvű dalokat írjanak.

Szendrődi Zsolt - akinek gitártudását Radics Béláéval emlegették együtt - volt az egyetlen, aki mindvégig tagja volt a Liversingnek, amely 1968 végéig létezett. 1969 elején Szendrődi két zenésztársával együtt átigazolt Horváth Charlie csapatába, az Olympia együttesbe, ahol a gitáros 1970-ig játszott, majd önállósította magát. Megalapította az Unió együttest, ők már megjelenhettek - két kislemezzel és fél tucat rádiófelvétellel. 1973 egyik nagy slágere volt Úton című daluk, Szendrődi Zsolt énekével.

Utolsó nekifutásként az Unióból - szinte észrevétlenül - Lottó zenekar lett, de az áttörés ezúttal is elmaradt. A gitáros 1974-ben szakított az aktív muzsikálással, egyre inkább magába fordult, az életében rengeteg problémája volt. 1978-tól zeneszerzőként próbálta kiírni magából azt, ami szinte a kezdetektől megvolt benne.

Egykori zenésztársa, a Liversing énekese, Túry Árpád 2016-ban azt mondta róla, hogy Szendrődi nagyon rosszul viselte zenekara lemezgyári mellőzését. Mindent megpróbált, hogy sikerrel járjon, de hiába, a végén lelkileg teljesen tönkrement, és élete végéig a pszichiátrián élt. 2012-ben egy nosztalgia fellépésen egyetlen szám - egy Yardbirds-blues - erejéig még színpadra lépett az alkalomra összeálló Liversingben, aztán 2014-ben, 71 éves korában elhunyt a zenész, akinek - az egykori szem- és fültanúk állítása szerint - gitárjátéka igazi élményszámba ment, és Angliában érezhették magukat az őt hallgatók.

HZ

Forrás:

  • A hatvanas évek legkeményebb zenekara – Liversing, Volt egyszer egy beatkorszak, 2018-06-17
  • Inkei Bence, Tudtam hergelni a közönséget, veszélyesnek tartott a rendszer - Interjú Túry Árpáddal, Index.hu, 2016-12-02
  • Hegedűs István, Magyarország első gitárhősének halálára, Magyar Nemzet, 2014-09-17
Frissítve: 2023-8