Személy

Széll László (USMG műhely)

Producer

Magyarországon az első, kifejezetten elektronikus tánczenei felvételeket publikáló kiadó a Tommyboy által alapított Juice Records volt. Ennek égisze alatt jött ki 1997-től kezdve a külföldi világvárosok elektronikus tánczenei színtereit bemutató FUTURE SOUND OF... korongok magyar megfelelője, a Future Sound Of Budapest sorozat, mely végül négy részt ért meg (VOL. 1., 1997, VOL. 2., 1998, VOL. 3., 2000, VOL. 4., 2002), és a címe is megtévesztő, mert erősebb előadói (Anima Sound System, Yonderboi, Anorganik, Miraque I Miro) egyike sem fővárosi, bár tény, hogy legnagyobb sikereiket ott aratták. A szériába ráadásul számtalan olyan felvétel is bekerült, ami nemhogy nem mutatott előrefelé, de kifejezetten múlt idejű hangzásvilágot idézett. Ugyanakkor az elektronikai színtér több későbbi fontos  figurájának (DJ Cadik, DJ Titusz, Yonderboi, Anorganik) itt jelentek meg az első kísérletei. Voltak még további fontos válogatáslemez-sorozatok, amelyek inkább az overground techno és house kezdeményezéseknek adtak teret: az 1996-ban startolt, négy részt megért house-os, eurohouse-os HUNGARIAN HOUSE ONLY-t a BMG, az 1997-ben indult komolyabb, technós-house-os DEE ZONE TRAXX-t a PolyGram gondozta. Az EMI-nál jött ki 1998-ban egy proghouse-os, trance-es gyűjtemény hazai producerek munkáiból E-PLAY GENERATION néven, House Matic címmel hazai DJ-k mixeit publikálta az UGAR, BALATON GROOVES címmel pedig szintén a Juice indított chillesebb, downtemposabb háromrészes szériát 2001-ben.

Aztán a kilencvenes évek végén felbukkant a színen Széll László (1957), akinek az elkövetkező években a hazai elektronikus színtér talán a legjobb produkcióit köszönheti. Széll a nyolcvanas-kilencvenes években (Nyugat-)Németországban élt, Bonnban járt egyetemre, később a WDR kölni központjában zenés rádióműsorokat készített. Amikor hírét vette, hogy leomlott a fal, Erfurtba költözött, és egy régi barátjával lemezüzletet (die Loge) nyitott. Majd miután 1991-ben két fiatal állandóan technokorongokat keresett náluk, ennek nyomán Széllt a kíváncsiság elvitte egy helyiunderground acid partira, a végén csak annyit mondott: igen, ez söpri el a rock and rollt.

Boltja hamarosan ennek a zenekultúrának az egyik biztos pontja lett. 1995 januárjában váltott: a német lemezpiac 23 százalékát uraló Media Markt áruházláncolat ingolstadti központjába került, de csak  másfél évig bírta a profitcentrikus szemléletet, elment a kis UCMG kiadóhoz. Majd elkezdte kiépíteni a magyarországi kapcsolatokat, 1996-ban és 1997-ben az Underground lemezboltot üzemeltető Tommyboyjal dolgozott, végül az 1998-ban megalakult UCMG Hungary vezetője lett, és az általa legtehetségesebbnek ítélt előadókat sorra leszerződtette.

Az egykori underground producer 2023 júniusában hunyt el.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 493–494.

Frissítve: 2023-9 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János

Kapcsolatok