Személy

Solymos Antal

Zenész - gitáros, Zenész - énekes

Borítókép forrása: Fortepan / FŐFOTÓ

Solymos Antal (1943, Budapest) gitáros, énekes és dalszerző, az Express zenekar frontembere.

Zeneiskolába járt, ahol gitáron, hegedűn és nagybőgőn egyaránt megtanult játszani. Később Kovács Andor növendékeként dzsesszgitárosnak készült. 1961 és 1963 között a Benkó Dixieland Band tagja volt, ahol gitáron játszott. Időközben vegyésztechnikusi képesítést szerzett.

1966-ban lett az  Express együttes gitáros-énekese. Sokáig ismert előadók (Hofi Géza, Kovács Kati, Koós János, Korda György, Máté Péter, Szécsi Pál) kísérőzenekaraként dolgoztak koncerteken és lemezeken. Többször nyertek díjat könnyűzenei bemutató versenyeken. Rengeteget turnéztak külföldön. Számtalan kislemezük jelent meg, sok daluk - Solymos Antal énekével - nagy slágerré vált (Ó, egy kis csók, A harmonikás, Jöjj hozzám). Solymos zenét szerzett és dalszövegeket is írt. A zenekar 1986-ban feloszlott.

A gitáros-énekes ezután Solymos Tóni néven szólókarrierbe kezdett. Fellépésein a legnagyobb Express-slágerek mellett saját újabb szerzeményeit is eljátszotta. Míg az Express zenei világa annak idején a hagyományos tánczene és a pop között mozgott, Solymos szólóprodukcióját legjobban a „retró”, a „nosztalgia” és a „mulatós zene” kifejezések jellemzik. 2001-től műsorait a Solymos Tóni trióval adja elő.

Sorra jelentek meg kiadványai: exExpress slágerek (1992), Party mix (1993), Tóni 2. - Party mix (1995), Házibuli Tónival (2001). 2020-ban kiadott Coffee Break című lemezén népszerű slágerek instrumentális gitárátiratait játszotta el.

Két könyve is megjelent: Lét vagy élet? „Mit kezdjek a szabadidőmmel és magammal?” (2009), amelyben életvezetési tanácsokat ad olvasóinak, valamint Hétköznapi regény - Húrok, barátok, csillagfényes éjszakák címmel önéletírását adta közre 2019-ben.

2013-ban az Express ismét összeált, majd a következő évben 50 éves jubileumi koncerteket tartottak. 2018 év végén a zenekar bejelentette a nyugalomba vonulását. Solymos Tóni a trióval tovább járja az országot, életben tartja az Express dalokat, az életművet. S közben készül a 60 éves Express zenekar jubileumi koncertjére.

HZ

 

https://solymostoni.hu/

Forrás:

  • Solymos Tóni, Solymos Tóni előadóművész hivatalos oldala
  • Solymos Antal, Wikipédia, 2022-03-26
Frissítve: 2024-2 , Hőgye Zoltán