Személy

Schöck Ottó

Zeneszerző, Zenész - billentyűs

Borítókép forrása: Fortepan / Szalay Zoltán

Schöck Ottó (1946–1999) billentyűs, zeneszerző, akit leginkább onnan ismerünk, hogy a 1965-1970 között a Metro együttes tagja volt.

Győrben született, középiskolai tanulmányait Budapesten, a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban végezte 1960 és 1964 között. 1965-ben lett a Metro tagja, a zenekarban basszusgitáron és orgonán is játszott. A következő években a Metro a második legnépszerűbb csapat lett idehaza, az Illés mögött. Az együttes első nagylemeze 1969 szeptemberében került a boltok polcaira. A zenék nagyobb részét Schöck Ottó írta. Saját nagylemezük elkészítésén túl szerzőként és kísérőzenekarként is közreműködtek Zalatnay Sarolta első, 1970-ben megjelent albumán is (Ha fiú lehetnék), amelyen ugyancsak több Schöck-szerzemény is hallható.

A Metro 1970-re eljutott sikereinek csúcsára, ennek ellenére Schöck Ottó úgy döntött, hogy elhagyja az együttest és „Schöck” néven saját zenekart alapít.  Még a Metróból való távozásakor, az Ifjúsági Magazinnak adott interjújában azt nyilatkozta, hogy a zeneszerzés közelebb áll hozzá, mint a színpadi fellépés.

A Schöck együttessel már nem ért el jelentősebb sikereket, bár játszottak Ausztriában és Svájcban, turnéztak Norvégiában és Svédországban is. A következő években inkább a táncdalszerzést választotta, amelyben jól bevált sablonokat ismételgetett. Az 1971-es Táncdalfesztiválon az ő szerzeményével - a Fák, virágok, fény című dallal - nyerte el az első helyezést Zalatnay Sarolta.

Pályafutásának utolsó, nagyobb lélegzetvételű mozzanataként a hetvenes évek közepén feltűnt még a Syrius együttesben, zeneszerzőként is szerepelt a Széttört álmok című albumon (1976), de a kitérő után folytatta a bábáskodást a táncdalénekesek egyre szaporodó nagylemezei fölött.

A 70-es, 80-as években számtalan előadónak írt dalokat – többek között Kovács Kati, Koncz Zsuzsa, Szécsi Pál, Koós János, Szűcs Judith és Zorán énekelte szerzeményeit. Korda György több nagylemezén szerepelt, például az ő szerzeménye a Lady „N” című sláger is (1980). Zalatnay Sarolta önálló nagylemezt jelentetett meg Schöck Ottó dalaiból (Fák, virágok, fény, 1998).

1999. június 16-án, 53. életévében hunyt el Budapesten. Zenei munkásságára többen is úgy emlékeznek, hogy Schöck Ottó a Metróból való távozása után elherdálta kivételes zeneszerzői tehetségét.

HZ

Forrás:

  • Majnik László, „Készült ez a felvétel, szombat este, azok számára, akik kintrekedtek”, Volt egyszer egy beatkorszak, 2020-05-31
  • Schöck Ottó, Wikipédia, 2023-04-13
Frissítve: 2023-7 , Hőgye Zoltán