Személy

Sallai László

Zenész - basszusgitáros, Zenész - gitáros

Sallai László (1990, Budapest) gitáros, basszusgitáros, billentyűs, énekes és dalszerző, aki zenei újságíróként is tevékenykedik. A hazai alternatív szcéna örökmozgó előadója: frontembere a Felső Tízezernek, a Somersault Boynak és a Captain Average-nek, mindezek mellett tagja a Galaxisoknak és a Platon Karataev zenekarnak is.

2008-ban kezdett komolyabban zenélni: a Budapesten alakult, három magyar és egy finn zenészből álló Pay My Milk! punk-rock zenekar énekese volt. 2012-ben jelent meg egyetlen, angol nyelvű dalokat tartalmazó nagylemezük (Nospanishwax), majd a következő évben a formáció megszűnt.

A Broken Cups post-punk bandában már basszusgitárt ragadott, gyors tempójú, sötét hangulatú zenéjüket 2014-ig élvezhette közönségük, és nem csak idehaza: A Gustave Tiger társaságában koncerteztek Prágában, Bécsben és Berlinben is.

2016-ban jelent meg a Dessert For Dinosaurs párizsi poptrió könnyed hangzásvilágú albuma, amely a Please Don't Stop Playing With Me címet kapta. Aztán kiderült, hogy az albumot nem az őshüllők világát kedvelő három francia, hanem két magyar zenész készítette: Sallai László (ének, gitár, basszusgitár, billentyűk, dobok) és Ködöböcz Gábor (ének, gitár, ukulele, melodika, billentyű).

A képzeletbeli együttes mellett van egy sor valóságos zenekar, amelyekben Sallai László igencsak aktív szerepet játszik: ő a Zombie Girlfriend és a Galaxisok basszusgitárosa - mindkét formációban Szabó Benedekkel kollaborál. Sallai a dalszerző-gitáros-énekese a Somersault Boy és a Felső Tízezer zenekaroknak, a Platon Karataev együttesben pedig basszusgitárosként bizonyít.

2020-ban egy válogatáslemez jelent meg Sallai László eddigi zenei munkásságából. A Mi Emberünk (Best Of 2010-2020) címet viselő LP-n 13 dala hallható, amelyeket 5 különböző együttesével "követett el".

"Minden zenekarban tudtam tanulni: a Pay My Milkben megtanultam üvöltözni és frontemberkedni, a Broken Cups-ban pontos(abb)an játszani és kiengedni magamból az állatot, a Somersaultban refréneket és popszámokat írni, a Zombie Girlfriendben normálisan vokálozni, a Galaxisokban pedig egy turnézó zenekarban élni. A Felső Tízezer pedig szerintem mindannak a szintézise, amit eddig csináltam." - nyilatkozta 2017-ben az A38 Magazinnak.

2021-ben egy új, szólóprojektből alakult zenekarral jelentkezett, ez a post-punkot krautrockos és noise-rockos hatásokkal vegyítő Captain Average, amelynek első albuma Heaven Capitulates címmel jelent meg. Idei hír, hogy ismét aktív a 2019 óta hallgató powerpopos-poppunkos zenekara, a Somersault Boy. Koncerteznek, és egy új nagylemez kiadását is tervezik.

A magyar-történelem szakos tanárként végzett Sallai László a zenélés mellett évek óta rendszeresen publikál zenei tárgyú írásokat, kritikákat is.

HZ

Forrás:

  • Jókay Kristóf, Korántsem átlagos dallal debütál Captain Average, keretblog.hu, 2021-10-31
  • Újra aktív a Somersault Boy, januárban koncert és még idén új lemez is lesz, Recorder, 2024-01-03
Frissítve: 2024-3 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok

    12345... 6