Személy

Rosta Mária

Producer

Borítókép forrása: mandiner.hu/Földházi Árpád

Rosta Mária (1948) megfogalmazása szerint mindig is untermann akart lenni Szörényi Levente mögött, munkásságát az ő életművére tette fel. 

Pályáját producerként, menedzserként 1984-ben kezdte, amikor a Fonográf Produkciós Iroda keretében Szörényi búcsúfellépését szervezte a Budapest Sportcsarnokban. 1985-ben színpadra segítette az István, a király-t a Nemzeti Színházban, majd közreműködött a további Szörényi művek (Fehér Anna, Atilla – Isten kardja) színpadra állításában. 

A kilencvenes években Zikkurat néven színpadi ügynökséget hozott létre. A cég által szervezett emlékezetes koncertek, színházi előadások: 1990 szeptemberében Illés-koncert a Népstadionban; 1996 májusában Illés-koncert a Budapest Sportcsarnokban; 2000 augusztusában a Veled, Uram! esztergomi ősbemutatója; 2001 júniusában Illés-Metro-Omega-koncert a Népstadionban; 2001. augusztus, a millenniumi esztendő zárásaként bemutatják a szegedi Dóm téren az Atilla – Isten kardja, István, a király; Veled, Uram! című Szörényi rockopera-trilógiát.

2003 júliusában Csíksomlyón félmillió néző előtt mutatták be ismét az István, a király-t; 2005 júniusában Illés-búcsú Erdélyben, majd augusztusban a Szigeten; 2006 márciusában a Budapest Sportaréna Szörényi Levente Árpád népe misztikus rockoperájának premierje.

2007-ben az István, a király bemutatójának 25. évfordulóján megálmodta a televíziós szereposztó showműsort, A Társulat-ot; 2010 decemberében Szörényi Levente Hattyúdal koncertje a BS-ben.

Az utóbbi tizenöt évben is aktív maradt, elsősorban az István, a király-t ünneplő: 2013-ban a rockopera kortárs verzióját – I.K.3.0 címmel – Alföldi Róbert rendezte meg. A megosztó újragondolt változatot augusztus 17-én mutatták be Szegeden, majd augusztus 30-án a budapesti Papp László Sportarénában. Majd a mű születésének 40. évfordulóján 2023 augusztusában ugyancsak a Papp László Budapest Sportarénában, Novák Péter rendezésében vitték színre a korszakos művet. 

Miközben – a pandémia miatt többszöri halasztás után – 2021. június 26-án online ünnepelték meg a 75. éves Szörényi Leventét a Művészetek Palotájában. A hírek szerint pedig Végtelen úton címmel tervez Szörényi életműkoncert-sorozatot a Zikkurat Produkció. 2024-ben dolgoznák fel a tetralógiát, azaz Szörényi négy nagy történelmi rockoperáját, a 2025-ös esztendőben pedig a művész zenekari és kórusműveié lenne a főszerep.

JBSz

 

Frissítve: 2023-11 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok