Személy

Ragány Misa

Zenész - énekes, Színész

Borítókép forrása: Ragány Misa Facebook oldala / Csányi István

Ragány Misa (1986, Kisvárda) színész, énekes. 12 éves korában kezdte pályafutását a Kisvárdai Várszínház DoktoRock Színtársulatában. Később színész képesítést szerzett a Pesti Magyar Színiakadémián. Az ország számtalan színházában szerepelt, jó néhány zenés darabban is játszott. Volt színházigazgató is. Közben jogi egyetemet végzett, riporteriskolába járt, és művészeti menedzser képesítése is van. 2018 és 2021 között az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága előadó-művészeti főosztályvezetője volt.

2020 tavaszán vált országosan ismertté, amikor gyerekkori barátjával, Nagy Szilárd énekessel átdolgozták Varga Miklós Európa című 1985-ben született örökzöldjét Európa 2020 címmel, amely a koronavírus-járvány okozta helyzetre reagált. A dal hatalmas siker lett. Később az angol nyelvű változatát is elkészítették.

A Ragány Misa - Nagy Szilárd páros 2020 nyarán első saját dalát is megjelentette Drága Hazám címmel, amellyel bejutottak A DAL 2021 című tehetségkutató műsorba. 2021-ben a magyar labdarúgó válogatott Európa-bajnoki szerepléséhez írtak lelkesítő dalt, Mindenki szurkol címmel.

2022-ben Ragány Misa bemutatkozott Torda szerepében, az István, a király rockoperában. Ugyanebben az évben egy állami kitüntetést vehetett át: magas színvonalú előadó-művészeti munkájának elismeréséül megkapta Magyar Bronz Érdemkeresztet. 2023-ban színházi munkái mellett Varga Miklós és Nagy Szilárd társaságában szerepelt a „Ki szívét osztja szét” című gálakoncerten, ami egy történelmi kalauz volt az István, a király, a Honfoglalás és a Kormorán együttes népszerű dalain keresztül.

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/ragany.misa/

https://www.instagram.com/raganymisa_official/?hl=hu

Forrás:

  • Dzsubák Tamás, „Nem ciki a hazáról énekelni”, Kultúra.hu, 2021-02-25
  • Ragány Misa, Wikipédia, 2023-04-14
  • Such Tamás, Ragány Misa: Mert szeretjük a focit!, behir.hu, 2021-06-11
Frissítve: 2023-11 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok