Személy

Pribil György

Zenész - gitáros

Pribil György (1967 – 2013), a magyar pop, rock és blueszene kiemelkedően tehetséges gitárosa volt, aki tragikusan rövid pályafutása alatt számos formációban játszott és jónéhány emlékezetes dalt írt.

Pribil György 18 évesen autodidakta úton kezdett gitározni, példaképei Keith Richard, Ry Cooder és Jimi Hendrix voltak. Pályája elején az Ivánka Csaba vezette Topó Neurock Társulatban és az Állati Elmék együttesben zenéltmajd saját blueszenekart alapított S-Modell néven, amellyel már komolyabb sikereket ért el. Mindeközben Ferenczi Györggyel és a Palermo Boogie Gang koncertjein is zenélt. Országos ismertségre a Kimnowak zenekar tagjaként tett szert, amelyet 1993-ban alapított A Cég együttes két egykori tagjával Novák Péter énekessel és Nagy Gergely basszusgitárossal. Triójuk hangzásvilágát elsősorban az ő zenészi és dalszerzői képességei tetté egyedivéelső sikerszámuk, a Hol van az a nyár? zenéjének megírásához mindössze 10 percre volt szükségeA 90-es évek közepén fénykorát élő formáció hat stúdióalbumot jegyzett, rajtuk számos slágerrel (Tűz van Babám, Gyémánt, Fekete zaj), igazi áttörést azonban nem sikerült elérniük sem a nagyközönség, sem a vájtfülűek és az alternatív zene kedvelői körében.

Pribil György 1999-től három évig a Hobo Blues Bandben is pengette a húrokat, játszott a Ganxsta Zolee és a Kartellben, Pierrot oldalán, valamint rendszeresen fellépett olyan formációkkal, illetve rendezvényeken, ahol kedvenc előadói zenéjét játszhatta (Janis Joplin Emlékzenekar, Rory Gallagher Fesztivál, Keith Richards Rock’n’Roll Cirkusz). Kevésbé köztudott, hogy szarvasgombászként is komoly eredményeket ért el. Nemcsak gyűjtötte a gombákat, de gombakereső kutyákat is tenyésztettprémium minőségű termékeket is készített, a Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület tagjaként pedig sokat tett az őshonos szarvasgomba fajok lelőhelyeinek védelme érdekében.

Életének egy frontális ütközés vetett véget 2013 októberében Kismaroson. „Gyuri halálával egy nagyon komoly muzsikus tűnt el a magyar zenei életből, szerintem a maga műfajában ott volt a világ tíz legjobb gitárosa között – nyilatkozta a tragédia másnapján barátja és zenésztársa, Novák Péter, akivel közel száz dalt írtak együtt és aki ekkor a Kimnowak történetének a végére is kitette a pontot. A 46 évesen elhunyt zenész emlékére 2013 decemberében az A38 hajón koncertet rendeztek, többek között az S-modell és a Kimnowak tagjai, Hobo és zenekara, a Palermo Boogie Gang, Pierrot, Závodi Jánosilletve a Janis Joplin Emlékzenekar és a Keith Richards Rock’n’Roll Cirkusz részvételévelA halála után ültetett fa Kismaroson, a Csömöle-völgyben, a Testvér-forrás melletti patakparton őrzi az emlékét.

CsO

Forrás:

Pribil Gyögy, Wikipédia

 

Frissítve: 2024-2 , Csikor Ottó