Személy

Paizs Miklós

Zenész - fúvós, Előadóművész

Paizs Miklós (1966) zenész, előadóművész, dalszerző, a Korai Öröm zenekar tagja, aki Sickratman néven önálló produkciókkal is jelentkezik. Ő a hazai könnyűzenei élet elmúlt három évtizedének egyik legszínesebb (és egyben egyik legmegosztóbb) egyénénisége.

Az Úzgin Üver együttes koncertjén fújta a csöveket és dorombozott, ott figyeltek fel rá a Korai Öröm tagjai és átcsábították magukhoz. 1994-ben lett a hazai pszichedelikus zenei színtér kiemelkedő zenekarának a tagja, ahol a mai napig játszik dorombon, trombitán, fuyarán, és ezek mellé társul a mongol eredetű khöömei, egyfajta torokéneklés. Szerepel a Korai Öröm "vadhajtásaiban" - a Korai Trancemission és a Korai Electric formációkban is. 1998-tól tagja volt a Bëlga zenekarnak, az akkori underground hiphop színtér elismert társaságának. Tőlük 2003-ban távozott a saját bevallása szerint sem könnyen kezelhető, a konfliktusokat soha el nem kerülő Sickratman.

Közben önálló produkciókkal is jelentkezett. 1997-ben a Fonó Records gondozásában jelent meg a Paizs Miklós Ideiglenes Sejtközösség: Lépcsőházban leszek döntő gondolat című kiadványa. 2004-ben adta ki a döntően hiphop stílusú Buzi-e vagy? című nagylemezét, 2011-ben pedig a poposabb hangzású A nagy Én albummal jelentkezett. Dalszövegei, illetve ismert közszereplőkkel kapcsolatos megnyilvánulásai miatt többször is bíróság elé citálták őt, míg a napi politikát és a politikusokat fenntartással kezelők többnyire elismeréssel adóztak munkássága előtt. Saját anyagi helyzetének jobbítására 2016-ban sikeres gyűjtést rendezett az egyik közösségi oldalon. Nem mellesleg ezzel felhívta a figyelmet egy - az underground zenészek nagy részét érintő - problémára.

A zenei karrierje mellett dolgozott a Tilos Rádióban, közreműködött filmek elkészítésében, szerepelt számtalan színházi produkcióban. 2009-ben könyve jelent meg Odüsszeiász címmel. 2013 óta tartja műsoron Mozart: Don Giovanni című operájának teljesen egyéni feldolgozását. Ebben Paizs Miklós ujjbábokkal játssza el a történetet, közben egymaga elénekli a teljes operát.

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/Sickratman/?locale=hu_HU

http://www.sickratman.hu/index.html

Forrás:

  • Sickratman diszkográfia, sickratman.hu
Frissítve: 2024-4 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok