Személy

Novai Gábor

Zenész - basszusgitáros

Borítókép forrása: Livvyfan, CC0, via Wikimedia Commons

Novai Gábor (1949, Budapest) basszusgitáros, énekes, dalszerző és producer. Az 1970-es évek Generáljában ő volt „Apó”, a ’80-as évek Hungariájában a „Twistkirály”, majd a Dolly Rollban „Nova”.

18 évesen első zenekara a Rangers volt, ahol a fiatal basszusgitáros 1967-69 között játszott. A zenekarból aztán Corvina lett, az eredeti basszusgitáros pedig visszatért a katonai szolgálatból, ezért Novai Gábor a ZéGé együttesbe ment, amelyből aztán az 1970-es évek egyik hazai sikerzenekara, a Generál lett.

A Generálban basszusgitáron játszott és vokálozott, de a zeneszerzésből is kivette a részét, az ő szerzeményei voltak például: a Százéves kút, a Kérdés, Felelet. Mivel az 1971-ben frissen alakult formációban ő volt a legidősebb, a többiektől megkapta az „Apó” becenevet.

1979-ben feloszlott a Generál, Novai pedig az épp basszusgitárost kereső Hungaria együttesbe ment, és következett egy újabb sikerkorszak a zenei pályafutásában. Fenyő Miklóssal remek szerzőpárost alkottak, ontották a rock and roll-slágereket, a Hungaria az ország egyik legnépszerűbb zenekara volt akkoriban. Novai Gábor énekelte – többek között – a máig majd’ minden házibuli sikerszámát, a Casino Twist-et.

1983-ban a Hungaria több egykori zenészével együtt megalakították a Dolly Roll zenekart, amellyel fényes sikereket arattak. Több arany- és platinalemezt ért el a formációval.

1989-től mint producer és zeneszerző is tevékenykedett. Zenét írt a Pa-Dö-Dő duónak és a Galla Miklósnak is, majd 1991-ben a Rákóczi Kiadó zenei vezetője lett. A következő évben elhagyta a Dolly Rollt, és több előadó nagylemezének producere és menedzsere lett.

1995-ben egy nagysikerű koncertre ismét összeállt a Hungaria. 1997-ben Fenyő Miklóssal együtt megalkották a Hotel Menthol című musicalt, amely hatalmas sikert lett. A Budapesti Operettszínház tűzte először műsorára, de játszották a győri teátrumban is.

2003-ban megalakította a Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekart, mely főként az ötvenes évek rock and roll dalait, a hatvanas évek magyar slágereit, a Generál és a Hungaria együttes dalait adja elő, teljesen újszerű módon.

Novai Gábort szerény, de szókimondó embernek ismerik. „A művészvilágban mindenkinek a saját projektje a legjobb. Minden más rossz. Amit te csinálsz, ami a te gondolatod és a koncepciód, az a legjobb, a többi le van ejtve. Amikor látod itt-ott társasági helyen, médiában, hogy ölelgetik egymást, legjobb barátok, azért az nem úgy van, az csak a látszat. De ez teljesen normális is, mert konkurens viszonyban vannak.” – mondta el egy 2023-as interjúban.

Fia, ifj. Novai Gábor szintén zenész, billentyűsként láthattuk őt többek között a Mörk zenekarban, de a papájával is voltak már közös produkciói.

2023 tavaszán jelentették be, hogy egy koncert erejéig ismét összeáll a Hungaria. Dolly, Fenyő Miklós, Szikora Róbert és Novai Gábor 2024 júniusának első napján várja a rajongókat a budapesti Puskás Arénába.

HZ

 

https://www.facebook.com/novaigabor/?locale=hu_HU

Forrás:

  • Rácz Ráchel, Novai Gábor: „Minden alkotómunka nagy beszélgetésekkel indul”, papageno.hu, 2023-02-12
  • Novai Gábor, Wikipédia, 2021-08-10
Frissítve: 2023-11 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok