Személy

Miklóska Lajos

Zenész - basszusgitáros

Borítókép forrása: Fortepan / Ambrus Tibor

A többség a Beatrice zeneszerző-basszusgitárosaként ismeri, pedig Miklóska Lajost (Budapest, 1948. február 26.) – vagy ahogy szakmai berkekben ismerik: Aput – már 1965-ben magával ragadta a beathullám. Játszott az Atlantis Nr2-ben, a Radics Béla vezette Sakk-Mattban, a korán jön Korongban, Orszáczky Jackie helyét vette át a Syriusban, megfordult az akkor még Koncz Zsuzsát kísérő Korálban. Majd 1978 januárja és 1981 augusztusa között a sikerei csúcsán lévő Beatricében zenélt, a zenekar szinte összes klasszikus slágerének zenéjét ő írta. 1982-tól a Rock Színház tagja lett, mígnem 1987 májusában Beatrice reaktiválódott, természetesen vele. De nem sokáig élvezhette ezt, 1988 végén romló egészségi állapota miatt ugyanis kikerült onnan. Kuro-Shio néven alapított még egy alig két évig létező együttest, de a rendszerváltozás után lényegében eltűnt a nyilvánosság elől. Miklóska Lajos ma 75 éves.

Édesapja női fodrász volt, édesanyja pénztárosnő, hatévesen zongorázni tanult, de nagyon nem szerette. Aztán 1962-ben, tinédzserként kezébe került a gitár. Némi bukdácsolás után a Kossuth Zsuzsa Gimnáziumban érettségizett, klasszikus gitárosnak készül, aztán a beatkorszak elsodorta. Azért választotta a basszusgitárt, mert Radics zenekarában épp erre a posztra kerestek embert.

1965 tavaszán mutatkozott be az Atlantis Nr2-ben (ezt a rövid életű formációt az Atlatisból kivált Radics Béla [gitár] és Pintér István [dob] alapította). 1967-ben csatlakozott külföldi dalok (Searchers, Hollies, Kinks, Rolling Stones) interpretálásban neves Febrishez, de amikor annak vezetőjét, Dancsák Gyulát (ének) behívták katonának, ezzel a zenekarnak is vége lett. 1968 tavaszától Radics Béla blues rockos Sakk-Matt formációjának lett tagja. (Az Apu becenév is ekkor ragadt rá: Radics hívta így, mert már családos ember volt).

A Sakk-Matt 1969 év végi feloszlása után Dancsák Gyulával, Csuha Lajossal és Hőnig Rezsővel megalakította a Korong együttest, amellyel Magyarországon elsőként adták elő – koncertszerűen – a Jézus Krisztus Szupersztár rockoperát, ráadásul magyarul (benne Miklóska Júdás szerepét énekelte).

Amikor 1973 őszén Orszáczky Jackie elhagyta Magyarországot, hívták a Syriusba basszusgitározni, de nem vált be, így pár hónap után megegyezett a többiekkel, hogy mindenkinek jobb, ha elválnak útjaik. (Játékát egyetlen Syrius-felvétel, a Sápadt fényű ablak őrzi). Rövid időre visszatért a Korongba, majd bekerült a Korálba – mely 1974 és 1976 között Koncz Zsuzsa kísérőzenekaraként működött –, ahonnan viselkedési problémák” miatt kellett távoznia. Úgy tűnt, zene pályája megrekedt, a következő években hol segédmunkásként, hol gobelin-szövőként, hol raktárosként dolgozott, majd egy krakkói kocsmában szakmányban pengette a húrokat. 

1977 legvégén hívta Nagy Feró az átalakult Beatricébe, ahol minden szempontból kiteljesedhetett: nem csak egy sikerei csúcsán lévő zenekarban zenélhetett, de szinte az összes – akkoriban botrányos számító, ma klasszikussá nemesedett rocksláger (például Jerikó, Motorizált nemzedék, Térden állva, Nem kell, Katicabogárka, Angyalföld) zenéjét ő írta. Mígnem 1981 augusztusában az ellehetetlenített zenekar feloszlott.

Miklóska 1982 nyarán a Rock Színházhoz igazolt le, többek között a nagylemezen is megjelent rockoperában, a Sztárcsinálók-ban alakította Kipriaszt, a hamis Jézust. Szerepelt Nagy Ferő Hamlet című albumán. Majd miután 1987 májusában újjáalakult a Beatrice, annak tagja lett, egészen 1988 végéig, amikor is megromlott egészségi állapota miatt a többiek megváltak tőle.

1989 tavaszán megalakította a szűk két évig létező Kuro-Shio triót – Miklóska Lajos (ének, basszusgitár), Brúger László (ének, gitár), Zsidel Miklós (dob) –, mely nyáron az Edda és a Bikini előzenekaraként turnézott, de fellépett a Mini és a Hobo Blues Band előtt is. Sőt, egy alkalommal ők melegíthették a közönséget a Beatrice előtt Veszprémben. Miklóska nem akart a régi Ricse-repertoárra építeni, ezért új dalok. Így született többek között a Béla volt a király (Radics Béla emlékére) vagy a Nagy veszteség.

A rendszerváltozás után rövid ideig Slamovits Istvánnal, később Lugosi Lászlóval dolgozott, de egyik projektből sem készült felvétel. 1998-ban a Petőfi Csarnokban fellépett a Beatrice jubileumi koncertjén, de ezen túl sokat nem lehetett tudni róla. Végül hetvenévesen döntött úgy, hogy Bálint Csabának egy könyvben foglalja össze életének legfontosabb történéseit (Miklóska Lajos élete és munkássága, magánkiadás, 2018).

JBSz

Frissítve: 2023-2, Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok

Nincs a keresésnek megfelelő találat.