Személy

Mihály Tamás

Zenész - basszusgitáros

Borítókép forrása: Fortepan / Urbán Tamás

Mihály Tamás (1947-2020) Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas basszusgitáros, zeneszerző, aki évtizedeken át az Omega együttes tagja volt.

Budapesten született, édesapja Mihály András Kossuth-díjas zeneszerző, gordonkaművész, aki 1978 és 1987 között a Magyar Állami Operaház igazgatója volt. Mihály Tamás is klasszikus zenét tanult a zenei konzervatórium gordonka szakán. Ott ismerkedett meg Presser Gáborral.

A Luxemburgi Rádió adásait hallgatta, ez „nevelte” őt beatrajongóvá, majd zenésszé. Eleinte névtelen amatőrzenekarokban játszott basszusgitáron. Aztán a Futurama együttesbe került, akikkel fellépett a budai Hess András téri legendás kollégiumban, a Vár Klubban.

Első, neves zenekara a Scampolo volt, ahol 1966-ban zenélt. 1967-ben Laux József elhívta őt az Omega zenekarba, amelynek aztán 50 éven át tagja volt. Első omegás koncertje emlékezetes maradt számára, elmondása szerint a hatvanas években horribilis összeget érő első profi basszusgitár-erősítője, a Selmer a bemutatkozó fellépésén kis híján kiégett.

Presser Gábor billentyűs-zeneszerzőt 1967-ben ő hívta el az Omegába, és a zenekar innentől kezdve játszott saját számokat. Mihály Tamás első szerzeménye az együttesben a Spanyolgitár legenda (1969), amelyet ő maga énekelt. Később is sok zenét írt, olyan dalok fűződtek a nevéhez, mint a Szvit (1973) vagy a Nem tudom a neved (1976). Ezen kívül az első Omega-album, az 1968-ban megjelent angol nyelvű Omega Red Star from Hungary dalainak többsége is az ő hangján hallható, mert az énekes Kóbor János nem tudott kiutazni Angliába a felvételre.

1971-ben Presser Gábor és Laux József elhagyták a zenekart és megalakították a Locomotiv GT-t. Mihály Tamás szerint onnantól a hanglemezgyár az LGT-t támogatta, nem az Omegát. „Ez a helyzet azonban kreatívvá, újítóvá és dacossá tette a zenészeket” – fejtette ki, és ez a hozzáállás segítette az Omegát abban, hogy még évtizedekig a magyar rock élmezőnyében maradt. A basszusgitáros 2014-ben játszott utoljára az Omegával, bár távozását Kóbor János csak 2017-ben erősítette meg.

Mihály Tamás megpróbálkozott a szintetizátoros-elektronikus zenével is, 1983-as önálló albumán Liszt Ferenc és Richard Wagner szerzeményeinek átdolgozásait rögzítette. (Szintetizátor-varázs). 2011-ben Last Minute címmel jelentetett meg újabb szólólemezt, amelyen közreműködött Charlie, Somló Tamás, Presser Gábor, Nagy Feró és Meződi József.

Az 1980-as évek végétől zenei rendezőként dolgozott más előadók albumain (Babos Gyula, Lerch István, Benkő László, Szűcs Judit, Faragó „Judy” István). 1993-ban a Rolls Frakció egykori tagjaiból alakult D. Nagy és a Frakció lemezén (Budapest felett…) nem csak zenei rendezőként vett részt a felvételen, hanem dalt írt a lemezre, illetve a billentyűs hangszereken is játszott.

Több színpadi darabhoz komponált zenét. Ő szerezte 2006-ban az 1956-os forradalom jubileumára készült 56 csepp vér című musical zenéjét, valamint alkotótársával, Horváth Péter József Attila-díjas író és drámaíróval 2014-ben színpadra vitték az Ez van (Canterbury mesék) című musicalt. 2015-ben az ő zenéjével mutatták be a Millió dolláros bébi című táncjátékot, amely az azonos című amerikai sikerfilm alapján készült.

2014-ben jelentette meg Basszus! Omega! - Ez egy életre szól című könyvét. A rengeteg fotóval illusztrált kötetből az olvasó nemcsak az Omega zenekar belső életét ismerhette meg, de képet kaphatott az elmúlt évtizedekről is. És a rajongók megtudhatták azt is, hogy az Omega miért nem koncertezett soha az egykori Szovjetunióban. Az ok: a hatalmas ország zenei illetékesei 3-5 hónapos „megaturnéban” gondolkoztak, s ezt a zenekar nem akarta vállalni. Évtizedek múltán, 2013-ban lépett fel az együttes először az orosz fővárosban. Ez alkalomból - a zenekar többi tagjával együtt - magas egyházi kitüntetést kapott Moszkvában, mégpedig a Mihail Alekszandrovics Romanov Nagyherceg Emlékérmet.

Zenei munkásságát idehaza is elismerték. Az Omega tagjaival közösen 1987-ben Liszt Ferenc-díjat, 2013-ban pedig Kossuth-díjat vehetett át. 1995-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki, 2007-ben Artisjus-díjas lett. A Budapest II. kerület díszpolgára címet 2021-ben - posztumusz - ítélték neki.

Mihály Tamás egy súlyos betegség következtében 2020. november 21-én hunyt el. A kiváló zenész 73 évet élt.

HZ

Forrás:

  • Mihály Tamás, Wikipédia, 2022-04-24
  • Mihály Tamás megírta saját Omega-sztoriját, Infovilág, 2014-10-21
Frissítve: 2024-1 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok