Személy

Menyhárt Jenő

Zenész - énekes, Zenész - gitáros

Zeneszerző, dalszövegíró, gitáros és énekes. Zenészi karrierje lényegében az Európa Kiadó pályája, a legendás, ma is működő underground zenekarnak az 1981-es megalakulása óta vezetője, frontembere, elsődleges dalszerzője, mondhatni, igazgatója. Menyhárt Jenő nemcsak a nyolcvanas évekbeli budapesti underground egyik emblematikus figurája, de egyben a magyar rocktörténelem egyik legjelentősebb alkotója.

Édesapja villamosmérnök, édesanyja gépírónő volt. 1980 őszén többedmagával megalapította a punkmozgalom energiáiból táplálkozó, az 1980-as évek hazai undergroundját elindító URH-t. Fél évvel később, 1981 tavaszán pedig az annak romjain alakult Európa Kiadó vezetőjeként folytatta tovább (maga az Európa Kiadó nevet egy meg nem valósult URH-fénykép ihlette: négyen álltak az Európa Könyvkiadó felirata alatt, és a társainál egy fejjel magasabb Müller Péter feje a fotón kitakarta volna a „könyv” szót.) Az Európa Kiadó mellett pedig Menyhárt a kezdetek óta tagjai volt a Trabant /Balaton együttesnek, Víg Mihállyal később is voltak közös zenei projektjeik, de készített duólemezt az Európa Kiadó egykori tagjával, Másik Jánossal is.

Menyhárt Jenő 1994-ben – egy addig Magyarországon dolgozó amerikai nő miatt – elhagyta Magyarországot (a Katona József Színházban az Európa Kiadó is látványos koncerten búcsúzott közönségétől), és kiköltözött New Yorkba. Miként 2022-ben a Fidelióban nyilatkozta: „Egyik napról a másikra megérkezni egy idegen helyre, ismeretlen kultúrába és egy másik nyelven elkezdeni egy teljesen új életszakaszt nem könnyű vállalkozás, ugyanakkor úgy is lehet tekinteni rá, mint egy remek kihívásra. Én annak fogtam fel. New York egy nagyon nyitott, izgalmas hely, de ott élni és boldogulni egyáltalán nem egyszerű. „If you can make it here, you can make it anywhere, it’s up to you” [„ha itt meg tudod csinálni, bárhol meg tudod csinálja, csak rajtad áll”], ahogy Frank Sinatra énekelte a New York, New York című számban. Mint általában az ilyen kihívások esetében lenni szokott, voltak nagyszerű és nehezebb periódusai is az ottlétemnek. Egy meglehetősen veszélyes környéken laktam, olyan lakásban, ahol időnként megfordultak patkányok is. Néhány hónap elteltével agyhártyagyulladást kaptam. Ez volt a mélypont. Mindeközben viszont végig volt egy repülőjegyem Budapestre.”

Az Egyesült Államokban az évek során sok mindent csinált: volt szobafestő, sofőr, menedzser különböző zenei stúdiókban, a legvégén pedig a Greenpeac toborzója. De közben a zenéléssel sem hagyott fel, Mr. Con and The Bioneers Brave New World Orchestra néven szervezett zenekart, mellyel 2001-ben nagylemezt (String Reality) vett fel, sőt, annak anyagával Magyarországon is koncertezett. 

Hazánk 2004-es európai uniós csatlakozásakor az Európa Kiadó több koncertet is adott (többek között az első születésnapját ünneplő A38 Hajón), és az újra beinduló koncertezés hatására Menyhárt végül 2008-ban végleg hazaköltözött. Segítette, hogy a Greenpeace-nél felajánlottak neki egy konzultánsi pozíciót a magyarországi toborzóprogram felvirágoztatására. Hamarosan a magánélete is Budapesthez kötötte. Újra beletanult az itteni létbe, megteremtette azokat a lehetőségeket, amelyekben létezni és dolgozni tud. Évek óta működik a vállalkozása, melynek keretében munkatársaival intézményeknek készít videóanyagokat a rendezvényeikről. 

Miközben az Európa Kiadó változatlanul aktív. 

JBSz

Frissítve: 2024-5 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok