Személy

Méhes Marietta

Zenész - énekes

Borítókép forrása: Index / Fortepan / Jávor István

Méhes Marietta (1958, Budapest) a Trabant zenekar énekesnője, színésznő, az 1980-az évek első felének hazai underground dívája. 1985 óta az Egyesült Államokban él.

Hányatott gyermekkort követően – intézetben is nevelkedett – 17 évesen férjhez ment Méhes Lóránt képzőművészhez, aki által bekerült a budapesti undergroundba és megismerkedett a kor számos újító szellemű, avantgárd művészével, így Bódy Gábor filmrendezővel is, akitől 1977-ben lánya született. Közben gyári munka mellett leérettségizett a Képzőművészeti Gimnázium esti tagozatán.

A dekadens, dekoratív Méhes Marietta az 1980 nyarán alapított Trabant énekesnője és dalszövegírója lett, a zenekarnak 1984-ig volt a tagja. Az együttes kezdetben egyáltalán nem koncertezett, a négy fal között maradva zenéltek. Házi használatra szánt kazettáit mindenki imádta, aki csak másolás útján hozzájuk jutott. Befelé forduló, visszafogott szobazenéjük – utólag hallgatva is – hű lenyomatát adja egy nemzedék hangulatának az 1980-as évek Magyarországán. És ez nem kis részben köszönhető Marietta ábrándos énekhangjának, titokzatosságot és kívülállóságot sugárzó megjelenésének.

„Méhes Marietta színpadi mozgása a minimumra korlátozódott: egyhelyben állt, a terem sötétjébe nem bocsátott több világosságot a diavetítő fénysugara, mint egy lazán leengedett redőny, a karját összefonta, időnként a mikrofonállványra támaszkodott, csak a szeme és a szája mozgott, lassan, lustán. Félig leeresztett szempillája mögül néha Víg Mihályra pillantott, aki rejtélyes Buddha-mosollyal pengette gitárját és egy-egy szóval, mozdulattal irányította a többieket. Marietta résnyire nyitott ajakkal, passzív benyomást keltve énekelt, ám az esendően bizonytalan énektechnika, a vontatott hanghordozás, a szenvtelenség látszata mögött álmok, titkok és vágyak rejtőztek.” – írja róla Szőnyei Tamás zenei újságíró.

Színésznőként is láthattuk, forgatott rövidfilmeket Xantus János rendezővel, aztán övé lett egy nagyjátékfilm egyik főszerepe – Bódy Gábor: A kutya éji dala (1983). A film egyik jelenetében a Bizottság zenekarral énekli el a Szerelem, szerelem című dalt.

Hogy Méhes Marietta egy igazi ikonná vált a nyolcvanas évek Magyarországán, az Xantus János Eszkimó asszony fázik című 1984-ben bemutatott filmjében eljátszott szerepének is köszönhető. A szőke színésznő egy szerelmi háromszögben alakítja a végzet asszonyát. Hidegen, ugyanakkor elbűvölően, egyszerre taszítóan és vonzóan. A filmben a Trabant zenekar dalai szerves részét képezik a cselekménynek. És eddigi egyetlen önálló kiadványuk is ehhez a mozihoz kötődik, 1984-ben kislemezen megjelent a filmben elhangzó hat daluk.

Az Eszkimó asszony fázik végén a főszereplőnő elhajózik, Méhes Marietta pedig a valóságban is ezt tette: 1984 októberében egy olaszországi filmforgatásra utazott, ahonnan nem jött haza, hanem 1985 tavaszán az Egyesült Államokba emigrált. New Yorkban él, ahol alkalmazott grafikával és webdizájnnal foglalkozik. Második gyermeke már az USA-ban született.

Hosszú ideig nem látogatott haza, később is csak egyszer-egyszer, magánjelleggel. Publicitást 2011. januári „hivatalos” látogatása kapott, amikor azért jött el Budapestre, hogy föllépjen két nosztalgiakoncerten az egykori Trabanttal.

HZ

 

https://www.facebook.com/TrabantZenekar/?locale=hu_HU

Forrás:

  • Méhes Marietta, Wikipédia, 2023-04-04
  • Varga Dénes, 35 éve fázik az eszkimó asszony, film.hu, 2019-05-30
  • Szőnyei Tamás, M.U.Z.I.K rocktörténet: Trabant, Balaton, artpool.hu, 2006
Frissítve: 2023-6 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok