Személy

Maróthy Zoltán

Zenész - gitáros

Borítókép forrása: Christophe Losberger /flickr.com/creativecommons/by-nc-sa/2.0/

Maróthy Zoltán (1967, Budapest) gitáros, dalszerző, a hazai heavy metal egyik kiemelkedő alakja, az Ossian, a Fahrenheit és a Kiss Forever Band alapító tagja.

Kisgyerekként zongorázni tanult, de hat év után abbahagyta és áttért a gitárra. Gimnazista korában gitáros-énekesként tagja volt a KMK (Közveszélyes Műkedvelők) nevű együttesnek. Az egyik koncert miatt kirúgták őt az iskolából. A KMK trióval többször felléptek a Pokolgép előzenekaraként, ahol Paksi Endre volt a basszusgitáros, és akivel 1985-ben megalapította az Ossian együttest, aminek az 1994-es feloszlásig tagja, és 1990-től zenekarvezetője is volt. A brit heavy metal újhullámának mentén indultak, erőteljes Iron Maiden behatásokkal, megjelenésükben pedig eleinte a Mötley Crüe-féle glammetálos vonalat követték. Ezzel, és nem utolsó sorban Maróthy Zoltán gitárjátékával az Ossian lett minden idők egyik legsikeresebb hazai metál formációja. Összesen nyolc lemezük jelent meg, Maróthy a gitározás mellett minden lemezen egy-két dalban énekelt is.

Az Ossian megszűnése után Vörös Gáborral és Tobola Csabával megalapította a Fahrenheit zenekart, ahol már az énekesi posztot is ő töltötte be, sőt a 1999-es harmadik lemezükön már szövegeket is jegyez. A formáció nem vonzott akkora tömeget, mint annak idején az Ossian, de aki ismerte, az kedvelte a trió igényes rockzenéjét. A csapat igazából sosem oszlott fel, de 2001-től a zenekar működése szünetel, bár 2006-ban és 2017-ben ismét összeálltak egy-egy koncert erejéig.

1995-ben néhány Kiss-fanatikus társával létrehozta a Kiss Forever Band nevű együttest, ami hobbiként indult, de idővel nagy népszerűségre tett szert, ezért a zenészek elkezdték komolyan venni. 2001 és 2003 között három albumot is kiadtak a legendás amerikai hardrock formáció dalaiból. 2011-ben egy internetes szavazáson a világ négy legjobb Kiss Tribute együttesébe is bekerültek, így Las Vegasban is fel tudtak lépni. Maróthy, aki a gitáros-énekes Space Ace-t személyesítette meg, 2018-ig játszott a zenekarban.

Sok albumon vendégeskedett, többek között szerepelt Ákos, Révész Sándor, Mihály Tamás, valamint a L’art pour l’art Társulat kiadványain. 1992-1995 között közreműködött az East zenekar három albumának felvételein, és a koncertjeiken is fellépett. Koncz Zsuzsa zenekarában 1996 óta állandó gitáros, az énekesnő több lemezén már zeneszerzőként is szerepel. Ezekhez a szerzeményeihez a dalszövegeket Bródy János írta. 2003-ban együtt zenélt Robert C. Jackson (korábbi művésznevén Beaux Jaxon) Magyarországon élő amerikai énekes és dalszerzővel, akivel egy közös albumuk is megjelent (The Beaux Jaxon Band: Who I Am).

2021-ben a zeneszerző-gitáros-énekes Maróthy Zoltánnak szólólemeze jelent meg Mysterium címmel. Az albumon 11 saját dala, valamint egy feldolgozás kapott helyet (LGT: Prológ és trialóg).

Póka Egon invitálására már a kezdetektől, 1998 óta a Kőbányai Zenei Stúdió oktatója. Gitár szaktanár és zenekari gyakorlati felkészítést ad a növendékeknek. Jelenleg ő az intézmény egyik igazgatóhelyettese. A zeneoktatásban betöltött szerepéért 2017-ben az Öröm a zene! Alapítvány az “Év zenepedagógusa” elismeréssel tüntette ki őt, 2019-ben pedig Artisjus Zenetanári Díjat kapott.

A kiemelkedő képességű és technikájú gitárosnak számtalan hangszere között két igazán legendás gitár is tulajdonában volt az évek során. Egy Ibanez Artist, ami eredetileg Bencsik Sándoré, a P.Mobil és a P.Box gitárosáé volt, és amely jelenleg a budapesti Rockmúzeumban van kiállítva. A másik egy Kramer F-3000, ami egykor a Kiss gitárosáé, Bruce Kulické volt.

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/marothyzoltan67

https://marothyzoltan.hu/

Forrás:

  • Maróthy Zoltán, Wikipédia, 2022-12-10
  • Maróthy Zoltán - Biográfia, Maróthy Zoltán honlapja
Frissítve: 2024-1 , Hőgye Zoltán