Személy

Lukács Peta

Zenész - gitáros

Lukács Peta (1978, Pápa) gitáros, zeneszerző, aki jelenleg a Bikini zenekar és az European Mantra együttes tagja. Tízéves korában autodidakta módon kezdett gitározni tanulni. Szülővárosából 1996-ban költözött Budapestre, és ekkor kezdett el járni a Kőbányai Zenei Stúdió gitárszakára, ahol Babos Gyula és Tornóczky Ferenc voltak a tanárai. Kezdetben az instrumentális rockzene érdekelte őt, azóta rengeteg műfajban jártas. Könnyűzenei tevékenysége mellett színházi darabhoz is írt már zenét. Hangszereléssel és hangmérnöki munkával is régóta foglalkozik.

1989 óta gitározik zenekarokban (Hedgehog, (Last) Warning, Robin Hód, Capuccino & Cream). 1996-ban Könnyűzenei Szólista kategóriában megnyerte a Ki mit tud? televíziós tehetségkutató versenyt.

1999-2001 között az ismert fúvós, Makovics Dénes zenekarában játszott. A kezdetektől tagja a 2001-ben Borlai Gergő által alapított European Mantra nevű instrumentális jazz-metal zenét játszó együttesnek, ahol a szerzőként és producerként is alkotó Lukács Peta zenei világa a formáció védjegyévé vált.

2004-2006 között tagja volt a TRB (the Rock Band) zenekarnak, ahol a hazai rockzene olyan kiválóságaival játszott együtt, mint Závodi János, Zeffer András, Kékesi "Bajnok" László és Donászy Tibor. Az évek alatt az egyik legjobban jegyzett magyar gitárossá váló Lukács Peta 2006-tól a mai napig a Bikini zenekar gitárosa. 2008-ban csatlakozott Kaltenecker Zsolt zenekarához, az egyetlen nagylemezt megért, bluest és jazzt játszó K.L.B. Trióhoz. 2017-től Téglás Zoltán énekes Zoli Band elnevezésű bandájában gitározott.

2013 óta Lukács Peta saját zenekarával is koncertezik. Eddig két szólóalbuma jelent meg: War & Peace (2013), Homo Imperfectus (2017). 2019-ben Artisjus Előadóművészi Díjban részesült.

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/petalukacs/?locale=hu_HU

https://www.instagram.com/petalukacs/

https://www.facebook.com/europeanmantra/

Forrás:

  • Lukács Peta, Wikipédia, 2023-06-30
Frissítve: 2024-2 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok

    12