Személy

Lugosi László

Zenész - gitáros

Borítókép forrása: Fortepan / Urbán Tamás

Lugosi László (1951–2015) gitáros, zeneszerző, az 1970-1980-as évek fordulójának első számú hazai „botrányzenekara”, a Beatrice tagja. A balkezes gitárost annak a korszaknak a legjobbjai között tartják számon, akinek tehetsége mellé nagy fokú precizitás társult.

A gitáros 1978 előtt néhány évig a Fáraó nevű formációban játszott Scholler Zsolt basszusgitárossal és Soldos László dobossal együtt. Onnan aztán Lugosi a Beatricébe, Scholler a Korálba került, Soldos pedig a Tűzkerék tagja lett.

A Beatrice legendás felállásában 1978–1980 között zenélt. Jellegzetes gitárszólói mellett olyan emblematikus dalok zenéjét jegyzi, mint Nagyvárosi farkas és a Meditáció. 1979-ben egy szakmai szavazáson őt választották Magyarország legjobb gitárosának.

A Beatricét 1980-ban hagyta ott, az „állami rockzenekarnak” titulált Dinamit együttes tagja lett, ám velük csak egy közös lemezt készített (A Híd), ugyanis a zenekar 1981 végén feloszlott.

Lugosi László 1982-ben fél évet eltöltött a Hobo Blues Band-ben, majd a magyar-svéd P. S. Band (később Safari néven játszottak) gitárosa lett, olyan társakkal, mint Papp Gyula billentyűs és Révész Sándor énekes. Ám Lugosi itt sem maradt sokáig, 1983-ban már a Sirokkó együttes tagja volt, Varga Miklós énekes, és régi zenészkollégái, Scholler Zsolt basszusgitáros és Soldos László dobos társaságában. A Sirokkó klasszikus hard rockot játszott, mely azonban a nyolcvanas évek derekán már nem volt annyira divatban, és bár megjelent egy kislemezük, 1984-ben Scholler Zsolt elhagyta az országot, és ez a Sirokkó végét jelentette.

1987-ben a Beatrice újjáalakult, Lugosi László pedig újra Nagy Feróval játszott együtt. Az együttesnek most már lemezei is megjelentek, és igazán sikeres évek következtek a banda életében.

Lugosi a Beatricéből 1992-ben szállt ki, mert elfáradt a pörgésben. Utána a Hard Légió zenekarban játszott, de csak alkalmanként léptek fel, aztán 1994-ben tőlük is elvált. Lassan kijött a gyakorlatból, elszokott a hangszereitől, végül abbahagyta a zenélést, csak a Beatrice fellépésein lehetett időnként látni őt. Azért a zenétől nem szakadt el teljesen: dolgozott hangszerkészítőként, és betársult egy hangszerüzletbe is.

2015 márciusában még színpadra állt, vendégként egy P.Mobil-koncerten, ahol közösén előadták Lugosi László talán leghíresebb szerzeményét, a Nagyvárosi farkas című dalt, amelynek zenéjét 1978-ban írta.

2015 október 6-án érkezett a hír: a betegség, amellyel évek óta küzdött, legyőzte őt. 64 évet élt. Nagy Feró ezekkel a szavakkal búcsúzott egykori zenésztársától és barátjától Lugosi László temetésén: „Gitározni mindenki tud. A gitárosok egymástól tanulják a fortélyokat, a technikát. A hivatalos iskolák csak a hangszer adta lehetőséget tanítják, hogy csereszabatos legyél bármilyen stílusú bandában. Te nem ezt az utat választottad, autodidakta módon haladtál a zsenialitás felé. Magadnak kellett kifejleszteni egy olyan virtuóz technikát, amit azóta sem sikerült senkinek."

HZ

Forrás:

  • Quart, Meghalt Lugosi László, a Beatrice gitárosa, origo.hu, 2015-10-06
  • beatkorSzaki, A hard rock szele - Sirokkó, Volt egyszer egy beatkorszak, 2018-03-26
  • MTI, Elhunyt Lugosi László, a Beatrice egykori gitárosa, Irodalmi Jelen, 2015
  • Nagy Feró búcsúbeszéde Lugosi László temetésén, Facebook, 2015-10-21
Frissítve: 2024-4 , Hőgye Zoltán