Személy

Kukovecz Gábor

Zenész - gitáros

Borítókép forrása: Elekes Andor, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Kukovecz Gábor (1959, Budapest) gitáros, dalszerző, a Pokolgép együttes alapító tagja, a magyar heavy metal egyik meghatározó alakja.

16 évesen kezdett gitározni. Paksi Endrével és Varga Tiborral iskolai zenekarokban játszottak, majd az iskola befejeztével együtt is katonáskodtak. A kötelező sorkatonai szolgálat letelte után az 1980-as évek kezdetén közösen alapították meg a Pokolgép együttest, amely az elsők között játszott heavy metalt Magyarországon. Nem volt könnyű dolguk, az akkori kultúrpolitika ellenszelében csak a közönségnek köszönhették a kezdeti sikereket.

1983-ban Paksi és Varga is kilépett a zenekarból, így egyedüli alapítóként Kukovecz lett a zenekarvezető. A kezdetektől a mai napig szinte minden Pokolgép-dal az ő szerzeménye. Az évek során a gitártudása és a technikája is egyre magasabb színvonalú lett. A magyar gitárosok közül Bencsik Sándor (P. Mobil) volt rá a legnagyobb hatással, aki tanította őt. Bencsik későbbi formációja, a P. Box előtt Kukovecz fel is léphetett a zenekarával.

Az 1980-as években a Pokolgép a legnépszerűbb hazai heavy metal együttes volt. Első lemezeikből több százezer példány kelt el. A Pokolgép 1994-es feloszlása után az akkori énekes Rudán Joe-val Gép néven folytatták. 1999-ben újraindította a Pokolgépet, amellyel azóta is folyamatosan ad ki lemezeket és koncertezik.

2022-ben jelent meg első szólóalbuma (Kuko - Tiszta szívvel Pokolgép), amelyen saját szerzeményeit adja elő úgy, hogy most először nemcsak gitározik, de az énekesi feladatokat is magára vállalta. Tíz kedvenc Pokolgép dala mellett hét új száma is szerepel a lemezen. Zenekarával, a Pokolgéppel pedig 2023 végén egy nagy koncerttel ünnepelték 40. születésnapjukat.

A hazai metal élet egyik legegyedibb stílusú dalszerzője, Kukovecz Gábor a zenélés mellett több mint 25 esztendeje tanítóként dolgozik, jelenleg is egy budapesti általános iskolában oktat ének-zenét és technikát.

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/pokolgepband?locale=hu_HU

Forrás:

  • Kukovecz Gábor, Wikipédia, 2023-11-03
  • Rockzenész a katedrán, Újbuda, 2019-02-15
Frissítve: 2024-1 , Hőgye Zoltán