Személy

Környei Attila

Zenész - basszusgitáros, Producer

Környei Attila (1948, Békéscsaba) az R-GO együttes basszusgitárosa, aki az 1980-as évek végétől producerként számos sikerzenekar létrehozásában játszott főszerepet.

Általános iskolai éveiben hegedülni tanult, azután tornásznak készült, de ígéretes sportkarrierjét egy sérülés miatt fel kell adnia. 1968-ban bátyjával, Környei Csaba billentyűssel megalakították a Ferm zenekart, amelyben Attila basszusgitáron játszott, gitárosnak pedig az akkor kezdőnek számító Karácsony Jánost hívták el. Egykori zenésztársai úgy emlékeznek rá, hogy Környei Attila már ezekben az években kitűnt szervezőkészségével és profi gondolkodásmódjával.

A Ferm 1974-es felbomlása után a korszak egyik legnépszerűbb popzenekara, az M7 tagja lett. Számos dalukkal feljutottak a slágerlistákra, válogatás albumokra.

1982-ben Szikora Róberttel közösen megalapították az R-GO zenekart. Szikora egyénisége és Környei ötletei hamar a csúcsra juttatták a popzenét olaszos-latinos ízekkel párosító páratlan látványvilágú formációt. Három sikeres album után kissé megtört a lendület, majd 1987-ben Környei Attila elhagyta az R-GO-t, és - az országban elsők között - pop-menedzseléssel folytatta pályafutását.

1989-1990 között a Nivo Records művészeti igazgatója volt. Keze alatt jelent meg többek között az MHV (Menyhárt, Homonyik, Vikidál) Ébresztő című nagylemeze, és Demjén Ferenc Szabadság vándora című sikeralbuma.

1990-ben egy amatőr fesztiválon felfigyelt a akkoriban kezdő Republic együttesre, és azonnal menedzseri szerződést ajánlott a csapatnak. Együtt készítették az első Republic-albumot (Indul a mandula!!!, 1991).

1991-ben a Craft Records kiadó igazgatójaként létrehozta az egyik első hazai fiúcsapatot, a Manhattan együttest. Állítólag Környei 9 hónapot töltött a tagok keresésével és válogatásával. Az együttes berobbanása szinte példa nélküli volt a hazai popszakmában. Öt évig működtek töretlen sikerrel Környei irányítása alatt.

1997-ben megalakította újabb fiúbandáját, a V.I.P. együttest, akik még abban az évben képviselhették Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon Dublinban. A formáció 4 éves működése alatt 3 aranylemezt, és 1 platinalemezt gyűjtött be.

A zenéléstől sem szakadt el végleg, 2000-ben volt R-GO-s zenésztársával, Kozma Tibor gitárossal közösen kiadtak egy nagylemezt No Szmoking néven (Hol a pénz, hol a nő?).

2001-ben, Környei Attila három fiatal hegedűs hölgy közreműködésével létrehozta a Princess együttest, 2005-ben pedig az Adagio nevű formációt, amelyben három fiatal énekes pop-klasszikusokat szólaltatott meg szimfonikus kísérettel. De a sikeres producer számtalan más előadóval is együtt dolgozott az évek során (Casablanca, Fan-Fan, Kovács Kati, Marcellina, Szulák Andrea, Gergely Róbert, Mystic).

Az elmúlt öt évben ő Fenyő Miklós menedzsere, valamint kreatív ötletekkel segíti "Mr. Rock and Roll" produkcióját. De zenészként is láthatjuk őt a színpadon: 2021-től Környei Attila újra az R-GO basszusgitárosa.

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/kornyei.attila.3/?locale=hu_HU

Forrás:

  • Környei Attila, Wikipédia, 2023-07-20
  • Bő 30 év után visszatért Szikora Róbert mellé az R-GO alapító tagja, Origo.hu, 2021-06-24
Frissítve: 2024-3 , Hőgye Zoltán