Személy

Kiss Llászló

Zenész - basszusgitáros, Zenész - énekes

Kiss Llászló (1959, Budapest) basszusgitáros, énekes, dalszerző, az 1980-as évek meghatározó underground zenekarainak, az URH-nak és az Európa Kiadónak az alapító tagja.

1980-ban a rövid ideig létező, ám így is legendássá váló URH zenekarban ismertük meg őt, mint basszusgitárost. Amikor 1981 tavaszán az URH feloszlott, a négy tagból hárman - Menyhárt Jenő gitáros, énekes, Salamon András dobos és Kiss Llászló, kiegészülve Dénes József Dönci gitárossal - Európa Kiadó néven folytatták tovább. A 80-as évek egyik legfontosabb hazai zenekarában nem csak basszusgitáron játszott, de több dalnak is ő volt a szerzője és énekese (Elmentek a fiúk, A szem és a száj, Ez csak egy éjjel). A 80-as évek második felében játszott egykori URH-s zenésztársa, Müller Péter zenekarában, a Sziámi-Sziámiban is.

Kiss Llászló az 1990-es években előbb Kuala Lumpurba, majd Sydney-be költözött, ahol 3D animátorként dolgozott. Azóta is kétlaki életet él, Ausztrália és Magyarország között ingázik. Több mint 30 évig játszott az Európa Kiadóban, a közös zenélésnek 2012-ben szakadt vége. Ezután teljesen eltűnt a hazai színpadokról, aztán 2016-tól kezdve többször fellépett egy barátaiból álló alkalmi formációval, illetve a Müller Péter Sziámi AndFriends vendégeként is rendszeresen láthatta őt a közönség.

Számára olyan előadók jelentenek zenei inspirációt, mint David Bowie, Lou Reed, Tom Waits és Brian Eno. Kiss Llászló 2020-ban zenekart szervezett maga köré, hogy elkészítse első szólólemezét, amelyet 2022-ben jelentetett meg Vagy sehol címmel. „Korábban tizenöt év alatt írtam öt számot, most két év alatt írtam tizenötöt.” – nyilatkozta a dalszerző, aki az éneklés mellett gitáron és basszusgitáron is játszik a kiadványon, amelyen magyar és angol nyelvű számok is szerepelnek. Az album egyik dalával emléket állít egykori barátjának és zenésztársának, a 2018-ban elhunyt Magyar Péter dobosnak (Üzenet P-től).

Jelenleg zenekarával, a Kiss+4 formációval lép fel. A tavalyi lemezének dalai mellett Európa Kiadó darabokat is játszanak az 1980-as évekből.

HZ

 

https://www.facebook.com/llaszlokissofficial

Frissítve: 2023-8 , Hőgye Zoltán