Személy

Keresztes Tibor „Cintula”

DJ

Az Omega klubjában 1964-ben a dobos Laux József kérte fel a körülöttük sertepertélő „Cintulát” (Keresztes Tibor, 1944), hogy állítson össze műsort a szünetre. Kezdetben csak magnóról szólt a zene, később viszont a lemezlovasok már megszólaltak: a legendárium szerint volt, aki sörösládán ücsörögve, két korty között dumált, volt, aki a zenekari cucc előtt álldogálva kommentált, de volt olyan is, aki pörgő beszélőkével az aktuális slágerekhez nemcsak lemezinfókat, hanem pletykákat, pophíreket is közölt. Az Illésnél Óriás, a Scampolónál Picki, az Omegánál Cintula volt ilyen „szünetember”, őket sokan ma is csak a becenevükről ismerik.

Cintula az egyik legismertebb magyar lemezlovas, aki azonnal felismerhető, egyéni orgánumát évtizedeken át rádiós-, és - jó megjelenését kihasználva - televíziós műsorvezetőként is kamatoztatta.

A Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen tanult. 1964-ben az Eötvös-klubban működő első magyar diszkóklubban, majd 1965-ben a Fővárosi Művelődési Házban az első magyar Magnós Klubban dolgozott, ahonnan egy másik neves lemezlovas, B. Tóth László is indult.

Cintula összekötő szövegei hallhatóak az Illés együttes 1969-ben megjelent Nehéz az út című lemezén. Ő alapította meg az Illés-klubot és a Műszaki Egyetem E épületében működő ifjúsági klubot.

Ő vezette a Magyar Televízió első könnyűzenei műsorát, a Tapsifülest, majd az Egymillió fontos hangjegyet, később a Könyvklubot, a Hajóbárt és a Sarokházat. 1985-ben ő volt az egyik műsorvezetője az évtizedek után újra megrendezésre kerülő hazai szépségkirálynő-választásnak. Mozifilmekben is szerepelt, Almási Tamás 1980-ban bemutatott Ballagás című alkotásában - nem meglepő módon - egy lemezlovast alakított. Láthattuk őt az 1993-as Nyugattól keletre, avagy a média diszkrét bája című filmben is. Az 1990-es években a Szerencsekerék című televíziós vetélkedő narrátora volt, 1998-tól dolgozott a Sláger Rádiónál is. Emellett számtalan reklámban foglalkoztatták.

2001-ben szerepelt az Illés-Metro-Omega szuperkoncerten, a Népstadionban 75 ezer néző előtt, majd visszavonult a nyilvánosság elől. Mélyen zengő baritonját ezután már csak alkalmanként hallhattuk. Néha még kezébe vette a mikrofont és szerepet vállalt fesztiválokon, vagy éppen - mint 2018-ban - fellépett az ABCD diszkóban, közösen legendás lemezlovas kollégáival, Arató Andrással, B. Tóth Lászlóval és Dévényi Tiborral.

JBSz, HZ

 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063403342180&locale=hu_HU

Forrás:

  • Cintula, Wikipédia, 2021-12-16
  • OZS, Újra diszkó történelmet ír az ABCD, Bors Online, 2018-03-06
Frissítve: 2023-9 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok