Személy

Joós István

Producer

Joós István (1960) táncosként kezdte pályáját, 1979-ben megnyerte az első országos diszkótánc versenyt. 1983-tól táncos-koreográfusként a Magyar Televízióban show-műsorokban (Korda György Show, Vincze Viktória Show, Karda Beáta Show) koreografált, táncolt. 1986-tól akkori felesége, Zoltán Erika karrierjét egyengette. 1990-ben a Magneoton lemezkiadó egyik alapítója és marketingigazgatója lett. Olyan sikeres előadók produkciói fűződnek a nevéhez, mint az Alvajárók, az Ámokfutók, az Animal Cannibals, Dopeman, az Edda, Gergely Róbert, Majka, MC Hawer és Tekknő, a Napóleon Boulevard, a Rapülők, Sub Bass Monster, a Tátrai Band, a TNT, Wellhello, Zoltán Erika és Zséda. Eddig mintegy 300 album megjelentetésében működött közre.

Magneoton egyike volt a rendszerváltás idején létrejött magánkiadóknak. 1992-ben a Warner Music Group felvásárolta a céget. Az így létrejött Warner Music Hungary két igazgatója a Neoton Família volt vezetője, Pásztor László, valamint Joós István lett. Magyar könnyűzenei előadók lemezeinek megjelentetése mellett külföldi kiadványok magyarországi terjesztésével is foglalkoztak. A Warner-évek után a Magneoton ma már újra független kiadóként működik, ahol menedzselik pártfogolt előadóikat, és keresik az új tehetségeket.

A „magyar zene sztárcsinálója”-ként emlegetett Joós István ma is a menedzseri munka megszállottja, aki alkalmazkodni próbál az új körülményekhez. Elmondása szerint tudja, hogy megváltozott a világ, a közösségi média és az egyéb digitális eszközök igénybevétele nélkül szinte nem is lehet sikeres előadót építeni, és tisztában van azzal is, hogy manapság nagyon gyorsan elillan a siker. Mint mondja, az előadóknak két nagy problémájuk van: ha sikertelenek, illetve ha sikeresek. A sikertelenséget nem tudják kezelni, a sikerességet meg még annyira sem. Ilyen és ehhez hasonló kihívásokkal kell megküzdenie egy menedzsernek.

Az elmúlt időszak egyik legnépszerűbb televíziós produkciója volt a Zámbó Jimmy életéről készült sorozat, amelyet 2022-ben kezdtek sugározni. Joós István - Jimmy egykori menedzsere -, aki a széria előkészítésében nagy szerepet vállalt, azzal került reflektorfénybe, hogy több nyilatkozatot is adott a néhai sztárral való viszonyáról, ami nem volt felhőtlen.

JBSz, HZ

 

https://www.facebook.com/istvan.joos.3

Forrás:

  • Béres Máté, „Ebben a szakmában van egy kis prostitúció” – Interjú Joós Istvánnal, a Magneoton kiadó vezérigazgatójával, Business Class, 2018-10-06
  • Hamberger Dávid, „Komoly sebeket téphet fel ez a sorozat” – interjú Zámbó Jimmy volt menedzserével, Joós Istvánnal, RTL.hu, 2022-11-25
Frissítve: 2023-9 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok