Személy

Hegyi György

Zenész - gitáros, Zenész - basszusgitáros

Borítókép forrása: A38

Hegyi György dalszerző, zenész, zenetörténeti oktató, az egykori Emil.RuleZ! alapító tagja, a zenekar több slágerének szövegírója.

Hajós András és Hegyi György a 90-es évek közepén indította el a hobbizenekarként definiált, az évek során az amatőrből mégis profivá érett Emil.Rulez!-t. Hegyi György gitáron, valamint basszusgitáron játszott a formációban, és a dalszerzésből is kivette a részét. Olyan slágerek megírásában volt Hajós partnere, mint a Zazie az ágyban, Nagy Fenekű Nők Napja, vagy a Hello.Tourist! 2001-2005 között három, "arannyá változott" lemezt jelentettek meg, majd ezután a zenekar tagjaiban kihunyt a szereplés iránti éhség. Az öt és fél évig tartó önként vállalt hallgatás után 2012-ben tértek vissza, amikor megint összegyűlt egy lemeznyi új dal. Ezt az albumot még alaposan "megturnéztatták", de 2013 óta nincs friss hír a formációról.

Hegyi György már a szünet alatt is kipróbálta magát a zene más területein. Szövegíróként vett részt Bíró Eszter Állati Zenés ABC című, kicsiknek szóló albumának elkészítésében. A 2015. év már a Szobakutya formációban találta őt, Farkas Saci énekesnő társaságában készített egy tucatnyi slágert, amelyekkel elárasztották az internet népét. A dalcímek közül egynéhány: Mindenki valamilyenista, Rút sybarita váz, Delirál a világ.

2016-ban Hajós Andrással közösen vágott bele a Dalfutár című zenei műsor készítésébe. Hegyi György azóta is a nagy sikerű produkció szerkesztője és narrációírója. Emellett jó pár éve a Kőbánya Zenei Stúdióban rocktörténetet és szövegírást tanít a jövő zenészeinek. Ugyancsak a zeneiskolához köthető Hegyi 2019-ben alakult TAO nevű zenekara. Az éneklős-táncolós alterpopot játszó együttes tagjai közül mindenki vagy tanár, vagy növendék volt Kőbányán.

Hegyi György szövegíróként olyan előadóknak szerzett dalokat, mint Halász Judit, Szűcs Gabi, Oláh Ibolya, Jónás Vera, és a MattSet zenekar.

Az egykori rádiós ma egy podcast szerkesztő-műsorvezetője, emellett továbbra is tanít a kőbányai zenesuliban, és életben tartja a TAO zenekart, valamint "Dalfutárkodik". Ő a Legendás Dalok programsorozat házigazdája, amelyben népszerű magyar zenészekkel igyekeznek megvilágítani egy-egy emlékezetes hazai dal kultúrtörténeti hátterét. A Szószólók című előadásokon pedig a magyar szövegközpontú könnyűzene feltörekvő, valamint befutott alkotóival beszélget a céljaikról, a módszereikről és a zenéről.

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/hegyi.gyuri.dalszoveg

https://www.facebook.com/taozenekar/

Forrás:

  • Tossenberger Adél, "Gyakorlatilag mindenki nyomorult" - Emil.Rulez!-interjú, hvg.hu, 2013-06-18
Frissítve: 2024-2

Kapcsolatok

    12