Előadó

Hajós András

Borítókép forrása: A38 Galéria/Bajcsi Dávid

Hajós András (1969, Budapest) énekes, gitáros, billentyűs és dalszerző, akit a széles nyilvánosság az Emil.RuleZ! zenekar frontembereként ismert meg. Zenei tevékenysége mellett nagy népszerűségnek örvend, mint televíziós, rádiós és online műsorkészítő, stand up humorista, médiaszemélyiség, előadóművész és kritikus.

Lassan találta meg az útját: érettségi után volt rakodómunkás és pincértanonc, elkezdte a tanítóképzőt, aztán 1998-ban az ELTE szociológia szakán szerzett diplomát, majd sajtósként, kommunikációs vezetőként, illetve sales managerként dolgozott. Kipróbálta magát a politikában is: egy időben Budapest 2010-ig regnáló főpolgármesterének volt beszédírója és kampánystábjának tagja.

Zenei pályafutása - a gyerekkori kötelező zongoraoktatás, a zenei általános, és rendszeres operába járás után - 1993-ban kezdődött, amikor Hegyi György (basszusgitár, gitár, dalszerző) és Verasztó Gyula (dob) társaságában megalakította az Emil.RuleZ! alternatív jazzegyüttest. Hajós András a formáció énekes-gitáros-billenytűs-dalszerzője volt. Sajátos stílusa és humora népes rajongótábort szerzett a zenekarnak. Négy albumuk jelent meg: Zazie az ágyban (2001), Hisztis (2003), zanga!zanga (2005), illetve hét év szünet után a Gyere át! (2012).

2013-ban érkezett a ZeneHajó, a Fekete-Kovács Kornél - Hajós András szerzőpáros alkotása, amely a jazz különböző stílusaiba ágyazott humoros történeteken keresztül igyekszik a fiatal korosztállyal megismertetni a jazzmuzsikát.

Az Emil.RuleZ! 2013 óta inaktív, ami Hajós Andrásról nem mondható el. A kétezres évek elejétől már országos ismertségre tett szert, mint - közéleti és szórakoztató - televíziós műsorok állandó szereplője. Saját televíziós műsorai közül néhány cím: Magánszám, Késő este Hajós Andrással, Benne leszek a tévében. A 2003-ban bemutatott Kelj fel komám ne aludjál című Jancsó Miklós-filmben debütált a mozi világában. Azóta szerepelt a Boldog születésnapot! (2003), Magyar vándor (2004), Zsiguli (2004), Szűzijáték (2006) és a Megy a gőzös (2007) című alkotásokban. Emellett filmzenéket is szerzett, és fellépett színházi előadásokban is.

2016-ban Hegyi Györggyel közösen kezdett bele a Dalfutár című zenei műsor készítésébe, amelynek Hajós András - a biciklis dalfutár - a mai napig alkotója és műsorvezetője. Nem mellesleg szarkasztikus humorát és gyermeki kíváncsiságát adja a produkcióhoz. Az epizódokban megbíz egy-egy zeneszerzőt, szövegírót, zenei producert és énekest, hogy egymás munkájára építve, de egymás kilétéről nem tudva írjanak egy dalt, amelyet végül közösen fel is vesznek. A sikeres műsor 2019-ig egy kereskedelmi televízión futott, azóta pedig a legnézettebb nyilvános videómegosztó oldalán látható. A Dalfutár 2017-ben az Artisjus év könnyűzenei produkciója díjat nyerte el.

A Dalfutár mellett Hajós Andrást 2023-ban egy hetente jelentkező comedy talk show egyik házigazdájaként is láthatjuk-hallhatjuk, emellett a média szinte minden szegletében gyakori és szívesen látott vendég.

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/HajosAndrasHivatalos/?locale=hu_HU

https://www.facebook.com/dalfutar

https://www.instagram.com/andras.hajos/

Forrás:

  • Hajós András, Wikipédia, 2022-05-01
  • Csatári Flóra Dóra, Hajós András: "Akkor sikerül minden, ha birodalmi vagy, és ez kurva nagy baj", hvg.hu, 2023-05-29
Frissítve: 2024-4 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok