Személy

Glaser Péter

Zenész - bőgős

Az egyik legkeresettebb hazai jazz-, pop- és rockbőgős/basszusgitáros, aki emellett hosszú ideig működtette a jazz- és folkművészek által előszeretettel használt Star Track Stúdiót, az utóbbi években pedig a River House Stúdióban készít felvételeket. 

Tizennégy éves korában váltott csellóról nagybőgőre, érettségi után elvégezte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolát, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán előbb a Tanárképző Intézetben, majd a Jazz Tanszéken szerzett diplomát (nagybőgő szakon Berkes Balázs, basszusgitár szakon Lattmann Béla volt a tanára). 

Glaser Péter sokféle stílusban mozog otthonosan, több évtizedes pályafutása során a jazzista Balázs Elemérrel, Berdisz Tamással, Dés Lászlóval, Cselik Gáborral vagy Gadó Gáborral éppúgy játszott, mint Hofi Gézával vagy Gerendás Péterrel. No meg Szabó Tamás és Tátrai Tibor zenekaraival lép fel, mindenekelőtt a Tátrai Trenddel, ahol állandó tag.

Az aktív zenélés mellett Glaser hosszú időn keresztül az ország egyik legjobb hangstúdióját, a Star Track-et vezette, ahol olyan művészek készítettek felvételeket, mint az amerikai Matt Darriau és Frank London, illetve – alfabetikus sorrendben – Ágoston Béla, Harcsa Veronika, Lukács Miklós, Malek Andrea, Pribojszki Mátyás vagy Szalóki Ági. Az utóbbi években főként házi stúdiójában, a River House-ban dolgozik, illetve a Hagyományok Háza vezető hangmérnöke. 

Több évtizedes pályafutása során eddig két szólólemezt adott ki. 

A 2010-es These Are My Hands-en az első húsz évét összegzi. Miként anno írta: „1990 környékén kezdtem el a jazz és a vele fúzióban álló műfajok iránt komolyabban érdeklődni. Ekkortájt szereztem be az első ilyen jellegű lemezeimet, első hangszereimet, akik azóta is hűséges társaim. Az évek múlásával rengeteg olyan (új) dologgal ismerkedtem meg, melyek persze különbözőképpen, de mindenképpen nagy hatással voltak rám. Emberileg és természetesen zeneileg is. Szelektáltam, szelektálok.”

A 2019-ben publikált dupla CD-n, a Bring Down the Angels-ön pedig két, nemrég elhunyt zenészkollégájára, Farkas Mihály zongoristára és Mohai Győző dobosra emlékezik, számos neves vendégművész közreműködésével.

JBSz

 

Frissítve: 2024-4 , Jávorszky Béla Szilárd