Személy

Debreczeni Ferenc

Zenész - dobos

Borítókép forrása: Fortepan / Szalay Zoltán

Debreczeni Ferenc (1948, Gyöngyös) Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenész, a magyar könnyűzene történetének egyik legjelentősebb zenekara, az Omega dobosa.

„Ciki” - ahogy a zenész szakmában nevezik őt – gyermekkorában nyolc évig járt zeneiskolába, de nem dob, hanem klarinét szakra. Bátyja, Debreczeni Csaba hatására kezdett el végül dobolni, belőle ugyancsak ismert zenész lett, többek között a Bergendy zenekarban játszott.

Debreczeni Ferenc első zenekara a Devils volt, majd 1968-tól a Neoton tagjaként vált országosan ismertté. Vele készült az akkoriban még Balázs Fecót és Som Lajost is soraiban tudó együttes első nagylemeze (Bolond város, 1970).

1970-ben a Neoton előzenekar volt az Omega turnéján, ennek a közös szereplésnek volt köszönhető, hogy amikor 1971-ben Laux József távozott az Omegából, Debreczeni Ferencet hívták a helyére. Egy prágai koncerten mutatkozott be az Omegában, első stúdiófelvételei pedig a Hűtlen barátok / Szomorú történet és Régvárt kedvesem / 200 évvel az utolsó háború után kislemezek voltak a zenekarral.

Presser Gábor és Laux József távozása után sokan leírták az Omegát, azonban az öt zenész hamar bebizonyította, hogy az új felállással is ott vannak a hazai élvonalban. Sőt, 1973-tól a nemzetközi piacon is megvetették a lábukat. A legtöbb európai országban ők voltak a legismertebb magyar zenekar, a 70-es évek végétől pedig szimfonikus rockot, űr-rockot játszva csaknem egy évtizedig kacérkodtak a világhírrel.

A 80-as években aztán jött egy kis megtorpanás a zenei pályájukon, 1987 és 1994 között gyakorlatilag teljesen leálltak. Debreczeni 1994-től tagja volt az Omegával is együtt játszó gitáros, Szekeres Tamás zenekarának. A formációnak 1999-ig több lemeze is megjelent, amelyeken „Ciki” dobolt.

2003-ban csatlakozott az orvosok által alapított dr.Rock együtteshez. A mai is aktív formáció repertoárja saját dalok mellett főként a magyar rockzene klasszikus gyöngyszemeiből áll - köztük Omega-dalokból is. „Cikivel” két albumot adtak ki a doktorok (Megyünk tovább, 2004; Budapest, 2007).

„Ciki” 50 éven át volt tevékeny részese az Omega páratlanul hosszú sikersorozatának. Ezalatt számtalan elismeréssel jutalmazták őt. A legfontosabbak: Liszt Ferenc-díj (megosztva az Omega együttes tagjaival, 1987), A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje (1995), Kossuth-díj (megosztva az Omega együttes tagjaival, 2013), Fonogram Életműdíj (megosztva az Omega együttes tagjaival, 2018).

Benkő László 2020 novemberi halála pontot tett az Omega pályájának végére. Mihály Tamás és Kóbor János sincs már az élők sorában, Molnár György pedig a betegsége miatt nem vállal fellépést. A legendás formáció egyetlen ma is aktívan zenélő tagja Debreczeni Ferenc 2022-ben új zenekart szervezett Omega Testamentum néven. Fellépéseiken eljátsszák az Omega legismertebb dalait, emléket állítva ezzel a monumentális életműnek.

HZ

 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100093964271838

https://www.facebook.com/drrock.zenekar/?locale=hu_HU

Forrás:

  • Debreczeni Ferenc, Wikipédia, 2022-09-04
Frissítve: 2023-8 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok