Személy

Czirják Csaba

Zenész - gitáros

Borítókép forrása: bjc.hu

Czirják Csaba (1977, Szeghalom) gitáros, zeneszerző, a modern jazzgitározás hazai fiatalabb nemzedékének kiemelkedő egyénisége.

1997-2001 között elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzgitár szakát, ahol Babos Gyula volt a tanára. Közben zenélt Zana Zoltán kvartettjében és a Budapest Jazz Orchestrában. Miután 2000-ben második helyezést ért el a Pat Metheny által elnökölt, a Magyar Rádió szervezésében lebonyolított jazzgitárversenyen, Czirják Csaba egy ösztöndíjprogram keretében az amerikai Berklee College of Musicon tanult tovább, így közvetlen tapasztalatot szerezhetett a bostoni jazzközösségben alkotó muzsikusok zenéjéről. Tanulmányai befejeztével 2003-ban visszatért Magyarországra, ahol Bartók zenéjén keresztül eljutott a teljesen autentikus népzene világáig, amelyből elsősorban a magyar, bolgár és a román zene nyújtott számára inspirációt. Gitárjátéka a sokféle behatás eredményeként abszolút egyedülálló hangzást képvisel a hazai és az európai zenében egyaránt; a legmagasabb fokú technikai felkészültség éppúgy jellemzi, mint a bensőségesség.

Hazatérése után megalakította a Czirják Csaba Quartetet, amelyben fiatal zenésztársaival modern main stream jazzt, jórészt saját szerzeményeket játszottak. Még 2003-ban megjelent első lemezük is Work in Progress... címmel, saját kiadásban. A kvartett további tagja a lemezfelvételen Mohay András dobos, Szandai Mátyás bőgős és Zana Zoltán szaxofonos voltak.

2017-ben adta ki a Markoláb című albumot, amely Bögöthy Ádám bőgős és Czirják Tamás dobos közreműködésével született meg. 2019-ben napvilágot látott Emma című lemeze. 2021-ben Czirják Csaba kvintetté bővült formációjával rögzítette Nap és Hold című kiadványát, amelyen a jazzben szokatlan hangszereket is használtak: többek között a citerát. A helyenként meditatív hangulatú, máshol fúziós jazz-rockba hajló lemez dallamfoszlányai megragadják és nem eresztik a hallgatót. A kvintet további tagjai: Mester Dániel (szaxofon), Molnár Bence (zongora), Bögöthy Ádám (nagybőgő) és Czirják Tamás (dob). Azóta is rendszeresen játszanak jazzklubokban, számos hazai és külföldi fesztiválon felléptek.

Czirják Csaba az évek során más formációkban is csillogtatta zenei tudását: így tagja volt a 2007-ben alakult Trans Balkan Collective nevű, balkáni (elsősorban bolgár) népzenén alapuló, improvizációkkal tarkított fúziós zenét játszó társulatnak is.

HZ

Forrás:

  • Czirják Csaba Quartet, BMC Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár, 2024
  • Czirják Csaba Quintet, BMC Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtár, 2022-09-01
Frissítve: 2024-6 , Hőgye Zoltán