Előadó

Bérczesi Róbert

Borítókép forrása: a38.hu / Gündüz Attila

Bérczesi Róbert (1976-) énekes-gitáros, a hiperkarma együttes vezetője, akit az ezredforduló táján feltűnt hazai zenészgeneráció legtehetségesebb dalszerző-előadójának tartanak.

A Békés megyei Gyulán született, Baranyában nőtt fel, 15 évig élt Komlón. Ott alakította meg zenekarát 1993-ban, ez volt a Later. Az első demót immár BlaBla néven 1996-ban rögzítették egy orsós magnó segítségével. Bérczesi - aki korábban trombitán tanult meg játszani - autodidakta módon képezte magát, így lett belőle egy különleges pengetési technikával rendelkező balkezes gitáros. Az együttes főleg környékbeli településeken lépett fel, és több tehetségkutatón is indult. Bérczesi 1996-ban költözött Budapestre, az alternatív rockot játszó BlaBla pedig 1997-ben megnyerte a Generation Next tehetségkutatót, melynek fődíjasaként elkészíthették első stúdiólemezüket (Kétségbeejtően átlagos, 1998). Az igazi áttörés azonban elmaradt, az együttes 2000-ben adta utolsó koncertjét, majd feloszlott.

Bérczesi Róbert 1999-től már egyszemélyes projektként is készített dalokat, hiperkarma néven. Ezek a számok nem titkoltan Lovasi András hatására születtek. Szövegíróként pedig Bródy Jánost említi meg még példaképként. Egy évre rá már zenekart is szervezett maga köré, de az első kiadványának anyagát szinte egyedül játszotta fel. Ez volt a 2000-ben megjelent hiperkarma című lemez, amely a magyar alternatív zene történetének egyik legkiválóbb, maradandó alkotása. Nemzedékének ezredfordulós életérzését fogalmazta meg olyan dalokkal, mint a Dob+basszus, vagy a Lidocain. Tette mindezt rockos hangzással és olykor rappelve előadott szövegekkel.

A második hiperkarma nagylemezt, a 2003-as amondót már nem csak egyedül Bérczesi rögzítette, hanem az összes zenekari tag munkája benne van, ami a hangzásnak is jót tett. Az album szövegvilága jóval sűrűbb, mint az elsőé, de instrumentális számok is helyet kaptak rajta.

Bérczesi Róbert zenei pályafutásának nagyrészét végigkísérték a drogproblémái. 20 éven keresztül élt különböző szerekkel, hatásukra többször is súlyos állapotba került. 2007-ben emiatt oszlatta fe a hiperkarmát, a zenekar csak 2011-ben indult újra, de még abban az évben újra leálltak. 2014-től kezdtek ismét koncertezni - miután Bérczesi visszatért az elvonóról. A harmadik hiperkarma nagylemez megjelenése így 2014-ig váratott magára. A Konyharegény egy igazán erős anyag lett, mint ahogy a 2017-ben kiadott - a korai hiperkarma világát idéző - Délibáb is.

Közben 2009-ben Bérczesi a Pluto együttesből ismert énekes-gitáros Nemes Andrással megalakította a BioRoBoT nevű formációt. Keveset koncerteztek, de az interneten közzétett néhány számukkal komoly rajongótábort szereztek maguknak. A megalakulás lendületével elkezdett lemezük 2011-ben félbemaradt, Bérczesi csupán a dalok éneksávjait és a dalszövegeket hagyta maga után, ezeket aztán Nemes András rendezte végleges formába és adta ki albumon 2013-ban. Az együttes 2016-ban újra összeállt.

Bérczesi szólóprojektje az Én meg az Ének, amelyben versmegzenésítéseket, népdalokat szokott előadni, ezen kívül még BlaBla-, BioRoBoT- és hiperkarma-számokat akusztikus formában. 2011-ben jelentette meg első lemezét Emléxel? címen. Feldolgozások szerepelnek rajta, többek között Balaton-, Beatrice- és Bizottság-dalok. Ezt követte 2017-ben az Emléxel még? - újabb feldolgozásokkal, népdaloktól kezdve az LGT-n át egy Kispál mixig. A 2020 végén megjelent KaRaNTéNLeMeZ-en már nem feldolgozások, hanem 10 pörgős dal szerepel, amelyek 9 vendégzenész közreműködésével készültek el. 2021-ben Napidalok címmel Müller Péter Sziámi dalszövegeire írt zenéket. Elmondása szerint ez a lemez volt az első, amelynek munkálatai során sikerült megtapasztalnia, hogy a dalszerzés folyamata józanul is működik. 2023-ban pedig már a második Napidal-lemezük született meg Sziámival, amelynek minden számába duett-partnert hívott maga mellé Bérczesi (Napidalok 2 - Képzeld magad!).

A hiperkarmának 2019-ben jelent meg legutóbbi stúdióalbuma, A napsütötte rész, amelyen inkább az egyszerűbb dalforma kapott főszerepet, és nem a zenei kísérletezés. 2020-ban a hiperkarma 20. születésnapját egy nagykoncerttel ünnepelték a Budapest Sportarénában - majd az együttes tagjai elköszöntek egymástól. 2021-ben Bérczesi újjáalakította a hiperkarmát, a régi társak közül Kis "Sztivi" Tibor gitáros maradt vele. Jelenleg négyfős a zenekar, a formáció tagja még Hámori Benedek dobos - aki 2016-2020 között zenélt már a hiperkarmában - és Szöllőssy Katalin basszusgitáros, akivel annak idején Bérczesi a BioRoBoT-ban is együtt játszott. 2023 szeptemberében megjelent a hiperkarma első - korábbi dalait feldolgozó - angol nyelvű kiadványa, az Exits Exist, amelyet a tervek szerint Londonban is bemutatnak majd. Emellett Bérczesi olykor szólókoncertekkel is megörvendezteti rajongóit. Elmondása szerint, bár sok kreatív zenésszel játszott már együtt, de a mai napig ő maga írja minden hiperkarma-dal zenéjét és szövegét.

A dalszerző, akinek minden új megjelenése esemény a zenész szakmában és a közönség számára egyaránt, 2019-ben Artisjus-díjat kapott, mint Az év könnyűzenei szövegírója, a Napsütötte rész című dalért. Ugyanebben az évben egy sokkolóan őszinte könyvet írt pályafutásának emlékeiből, Én meg az ének. Behúzott szárnyú felfelé zuhanás címmel (társszerző: Kiss László). Bérczesi mély tartalmú és modern megfogalmazású dalszövegeit 2021-ben könyv alakban is kiadták.

HZ

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/berczesirobert/?locale=hu_HU

https://www.facebook.com/hiperkarmazenekar?ref=page_internal

Forrás:

  • Bérczesi Róbert, Wikipédia, 2023-06-21
  • BlaBla, Wikipédia, 2022-01-08
  • Biorobot, Wikipédia, 2022-03-07
  • Bérczesi Robi meglepő bejelentése: „Öt hónapja és huszonegy napja vagyok tiszta” – Húsz év kemény drogozásáról vallott az énekes, Blikk.hu, 2021-01-27
  • Bérczesi Robi: "Összkomfortos hippi vagyok", https://contextus.hu/osszkomfortos-hippi-vagyok/, Contextus.hu, 2016-07-05
Frissítve: 2024-4 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok

    123