Személy

Bacsa Gyula FX

Zenész - billentyűs

Borítókép forrása: a38.hu / Bodnár Dávid

Bacsa Gyula (1963, Kazincbarcika) billentyűs, aki az 1980-as évek végén a Palermo Boogie Gang soraiban szerzett nevet magának, majd hosszú időn át a hiperkarma tagja volt. Őt tartják az egyik legképzettebb hazai boogie-woogie és blues zongoristának.

1988-ban lett az autentikus chicagói bluest játszó Palermo Boogie Gang zongoristája. A budapesti klubokban nagy népszerűségnek örvendő zenekar bejárta Európa nagy fesztiváljait is. 1993-ban megkapták az eMeRton-díjat, az év felfedezettje kategóriájában. Öt nagylemezt adtak ki, ezek mindegyikén Bacsa Gyula zongorázott, illetve tangóharmonikázott. A formáció 1997-ben feloszlott, ám azóta is időnként összeállnak egy-egy koncertre.

Bacsa vendégzenészként szerepelt a Quimby zenekar első kiadványán, az 1993-ban megjelent A Sip Of Story című kazettán. 1995-ben ő is színpadra lépett a Hungaria zenekar óriáskoncertjén a budapesti Népstadionban.

2001-ben Bérczesi Róbert hívására lett a hiperkarma billentyűse. Immár az FX nevet használva a zenekar négy nagylemezén is hallhatjuk játékát. Mivel a hiperkarma néha éveken át szüneteket tartott, Bacsa 2003-2010 között a Kistehén Tánczenekarban is játszott. A hiperkarma 2020 elején jubileumi koncertet adott a Budapest Sportarénában, és ez egyben az addigi formáció utolsó fellépése volt, többedmagával FX is távozott a zenekarból.

Bacsa Gyula alapító tagja a "Zongorista Találkozó" elnevezésű - három zongoristából és egy dobosból álló - különleges alkalmi formációnak, akikkel immár 20 éve vannak fellépései, a boogie-woogie és a New Orleans blues nyomdokain haladva.

Ebben az évben hallhattuk őt az ismét koncertező Palermo Boogie Gang-ben, és rendszeresen szerepel a zenekar gitáros-énekese, Fekete Jenő önálló fellépésein. A pontos, nyugodt játékáról ismert billentyűs tagja a Stoned nevű Rolling Stones tribute zenekarnak is, akikkel az immár több mint 60 éve létező legendás együttes minden korszakából játszanak dalokat.

HZ

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/bacsa.gyula/?locale=hu_HU

Forrás:

  • Bacsa Gyula, Bacsa Gyula Facebook-oldala, 2023
  • Bacsa Gyula, zene.hu, 2007-02-12
Frissítve: 2023-10 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok

    12