Személy

Árendás Péter

Zenész - brácsás, Producer

Borítókép forrása: Váradi Levente

A Tükrös együttesben brácsázó Árendás Péter az a táncházmozgalom egyik legtöbbet foglalkoztatott népzenei szakértője. Többek között gyűjtőként és szerkesztőként részt vett az Utolsó Órában, illetve az abból készült Új Pátria lemezsorozatban, 1999 óta a tavaszi Táncháztalálkozó és az arra megjelenő Táncház-Népzene CD-sorozat zenei szerkesztője, a Zeneakadémia Népzene Tanszékének alapító tanára, kinevezett adjunktusa.

Hétéves korától tanult klasszikus zenét. 1985 körül az Almássy téri Téka táncházban döntötte el végleg, hogy népzenész lesz. Az Óbudai Népzenei Iskolában ifjabb Csoóri Sándortól és Lányi Györgytől tanult brácsázni, majd 1986-ban Havasréti Pállal eljutott Kalotaszegre és Mezőségre. Azóta végez rendszeresen népzenei gyűjtéseket, legtöbbet Erdélyben és Szabolcs-Szatmárban járt. 1992-ben az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán, 2003-ban pedig a Zeneakadémián szerezte ének-zene-karvezetés szakos diplomáit.

Szintén 1986-ban alapította a Tükrös zenekart, amellyel számos önálló albumot készített. A hazai és európai fellépéseken kívül három sikeres ausztráliai és több amerikai turnén vett részt. Évről évre állandó nyári programjuk a Tükrös Népzenei- és Néptánc Tábor. A mi Mezőségünk című lemezük miatt 2010-ben Fonogram díjat kaptak.

1997 és 2001 között a Fonó Budai Zeneházban az Utolsó Óra népzenei gyűjtőprogram állandó munkatársa volt, ahol nem csupán gyűjtött, hanem az 1250 CD-nyi rögzített anyag teljes rendszerezését, katalogizálását és utólagos jegyzőkönyvezését is javarészt ő végezte.

Több tucat népzenei CD zenei rendezője. Rendszeres zsűritagja országos népzenei- és néptáncversenyeknek. Gyakran ír cikkeket a folkMAGazin című lapba és a Bartók Rádióban állandó népzenei műsora van.

1993-tól a Budapest Táncegyüttes hivatásos zenésze, 2001-től zenei vezetője, egyúttal az abból átalakult Honvéd Táncszínház zenei vezetője. Ezekkel számos európai országot bejárt, de többször turnézott Japánban, Észak-Amerikában, Mexikóban vagy Kínában. Több koreográfia és műsor zenei összeállítása fűződik Árendás nevéhez. Az együttes zenészeiből alakult Gázsa zenekarral is több CD-t készítettek, táncegyüttesek zenei kíséretét látják el, emellett színpadi művek és filmek kísérőzenéjében is közreműködtek. Emellett Kiss Gy. László tárogatóművésszel 15 éve alapított trióban is játszik.

Díjak, elismerések: A Magyar Művészeti Akadémia arany oklevele (Tükrös: Szatmári népzene az 1900-as évekből, 2000), Népművészet Ifjú Mestere (2001), Fonogram díj (Tükrös, 2010), Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszt (2012).

 

Kapcsolat:

https://tukros.hu/

 

 

 

Frissítve: 2024-3 , Jávorszky Béla Szilárd