Személy

Arató András

DJ

Arató András a hazai diszkótörténelem egyik legendás lemezlovasa, aki a 70-es évek közepétől a mai napig aktív szereplője a szórakoztatóiparnak.

1975-ben lett DJ, és akkor, 21 évesen ő volt az ország legfiatalabb hivatásos lemezlovasa, aki kezdetben „show-vivőként” szerepelt a plakátokon. A klubélet akkoriban még este 6-tól 10-ig tartott, teltházas bulikkal.

Évtizedeken át szinte naponta voltak fellépései országszerte. Állandó helyei voltak Budapesten a Váci utcai Bölcs Bagoly, a Tisztiház és a Közgáz Dunaparti Klub. A 80-as évek elejétől közel húsz évig a Velencei-tónál működött a híres Arató-Disco. Az elsők között készített idehaza audiovizuális műsort, kezdetben diavetítővel a falra, vagy vászonra vetítette annak a zenekarnak, előadónak a képét, akinek a zenéjére éppen táncoltak. A VHS-kazetták megjelenésével már igazi videodiszkót varázsolt a közönségének, akik így láthatták is kedvenceiket. Ez akkoriban hatalmas sikert aratott.

Arató számos más zenés program kezdeményezője volt, rendszeresen szerepelt ifjúsági rendezvényeken és sporteseményeken is. 1980-ban az egyik szervezője és műsorvezetője volt a „fekete bárányok” közös koncertjének, a rendezvény nevéhez híven fekete kalapban, subában, kezében pásztorbottal állt színpadra.

A kétezres években nyilvánosságra került egy ügynöklista, amely a Blikk napilap információ szerint Arató érintettségét bizonyítja. Állítólag a 80-as években Dejkó fedőnéven jelentéseket készített az állambiztonsági szervek számára különböző zenészekről és zenekarokról. Az iratok alapján például az 1982-ben Miskolcon megrendezett popfesztiválon azt a feladatot kapta, hogy kísérje figyelemmel a koncertek hangulatát, a fellépő együttesek tevékenységét és az általuk előadott dalok szövegét. "Nincsen hozzáfűznivalóm, és csak nevetek ezen az egészen" – nyilatkozta az ügyről 2009-ben Arató András, aki tagadta a vádat.

A DJ Szövetség 2008-ban életműdíjjal jutalmazta őt. A közel ötven éve diszkózó lemezlovas a mai napig aktív. A fiatalok és az idősebbek között egyaránt népszerű DJ különböző korok és stílusok zenéit játssza fellépésein országszerte, az Arató videodiszkóban.

HZ

Kapcsolat: 

https://www.facebook.com/andras.arato.5/?locale=hu_HU

https://www.aratodisco.hu/

Forrás:

  • Szrjeborni Bianka, Visszatér a legendás lemezlovas, Blikk, 2019-02-27
  • Hiába tagad Arató, besúgó volt, Blikk, 2009-01-21
  • Silye Sándor, A jó zenénél nem számít, mikori – Interjú Arató András diszkóssal, FEOL - Fejér Vármegyei Hírportál, 2020-01-24
Frissítve: 2023-10 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok