Kiadványelem

Újvári Péter (Storm The Studio) interjú, A38 Magazin, 2020

Jutalomjáték // Újvári Péter, Storm The Studio

Igazi hazai rock / poszt-grunge szupergrupp a Storm The Studio a néhai Bedlam, a Fish! és a Black-Out tagjaival. Tavaly vettek fel egy izgalmas és kalandos lemezt, de eddig még nem koncerteztek. Most, 2020. augusztusában debütálnak az A38 Hajón. Újvári Péter dobossal beszélgettünk.

Bár a Storm The Studio egy viszonylag új zenekar, a gyökerei meglehetősen mélyre nyúlnak. Azoknak, akik nincsenek képben, elmesélnéd, hogy milyen előzményei vannak ennek az együttesnek?

1988 őszén a csodálatos gödöllői Pestilence zenekarral Debrecenben játszottunk a Bedlammel, itt jöttünk össze a kazincbarcikai fiúkkal. Egyesült a két zenekar. Később elkészült az Inside Ash lemez, majd egészen 1995-ig kapaszkodtunk a „nagy áttörés” reményébe. A tagok természetesen azóta is tartják a kapcsolatot, feltűnnek zenekarokban itt-ott, de amit akkor együtt megéltünk: örök. A rövid életmű underground hősstátuszt eredményezett.

Mikor kezdtetek dolgozni ezen a zenekaron? Egyáltalán: hogyan alakult, állt össze és indult a Storm The Studio?

Néhány éve Fodinál voltunk Japánban, egy hosszú beszélgetésben találtuk magunkat a fukuokai konyhában – ugyanúgy, mint régen Barcikán, Gödöllőn vagy a Király utcai Bedlam albérletben. Itt mondta, hogy Judyval írtak dalokat, szeretnék felvenni ezeket, menjek dobolni. Judynak mindig voltak témái, de most újdonság, hogy kész dalokat, sőt egy egész kész lemezt villantott. Fodi pedig folyamatosan gondolkozik dalszövegeken. A nagyon távoli japán kultúrában élve így tartja a kapcsolatot saját szellemiségével és a magyar nyelvvel.

Mik voltak a legfontosabb zenei inspirációk és kulturális hatások az induláskor?

Míg régen figyeltük, hogy a héten milyen új nagy szenzációs zenei hullám írja felül az előzőt, mára szépen egyben lehet látni a teljes eddigi popkultúrát. A dalszerző pillanatnyi hangulata, a zenészek ízlése, aktuális zenei benyomásai formálják készre a számokat. Ha minden csapattag hasonló szögből tekint erre a nagy egészre, akkor egy nyelvet beszélünk. Közös koncertélmények a közelmúltból Judyval a Tool, Zsoltival a Queens Of The Stone Age, Fodival a Royal Blood volt. A demózásnál az volt a mondás, hogy úgy használjuk a metalt, mint a Faith No More. Van olyan dalunk, aminek Alice volt a munkacíme, de van korai Pearl Jam-hangulat, vagy olyan, ami simán szerepelhetne a Bedlam Inside Ash lemezén. Fodi Hendrixeket posztol, Judy hozta a társaságba a Royal Bloodot, Zsoltit mindenki ismeri a Fish!-ből, a lemezt a Grungery adta ki, a koncerten Csányi Szabi a Black-Outből erősít minket. Alapból Slayeres vagyok, de most az Elefánt a kedvenc magyar bandám, a mai próbán pedig a Massive Attack volt a példa. Ezzel a sok akár egymásnak ellentmondó színnel dolgozik a zenekar. Úgy gondolom, jól egyensúlyozunk azokkal az elemekkel, amiket kivettünk a nagy egészből.

Tavaly jelent meg a zenekar bemutatkozó nagylemeze. Hogyan készültek, íródtak a dalok és hogyan zajlottak a felvételek?

A karanténlemez-készítés úttörői vagyunk! Fodi és Judy „összemaileztek” egy előzetes anyagot, ez volt a kiindulópont. Ez alapján készítettünk egy demót. Mindenki otthon dolgozott, küldözgettük egymásnak a sávokat. Dobokat, szerkezeteket, részeket tettünk a dalokba. Fodinak 2018 augusztusára volt Fukuoka-Budapest repjegye, ez volt a határidőnk a teljes zenei anyag befejezésére. Az éneket szűk egy hét alatt vettük fel Hűvösvölgyben - éjjel-nappal együtt volt a csapat, mint egy jó nyári táborban. Na, ezek voltak a legjobb pillanatok.

Felhívtam Pintér Miki barátomat – aki a Grungeryvel a Seattle mozgalom nagy hazai alakja – hogy egyik este ugorján át, itthon van Fodi és szeretnénk valamit mutatni neki. Miki átjött; azzal kezdett, hogy a Bedlam Inside Ash lemezét vegyük fel újból és adjuk ki. Utána meséltünk neki a Storm anyagról, majd mielőtt egy hangot hallott volna a demóból gyakorlatilag kiadóként beszállt a buliba. Azóta nincs szó az Inside Ash rehabilitációjáról. A kész éneksávokkal Szegedre mentünk Váry Gáborhoz a Miracle Sound Stúdióba, itt készültek a lemez zenei felvételei, utómunkái.

Elkészült a 2019-es lemez, most koncert is lesz. Mik a további tervek a Storm The Studio számára? Te személyesen milyen zenei projektekben gondolkozol?

Hankó Zoli tele van új témákkal, Fodinak van egy füzetnyi friss szövege, így egy nagyon jó kreatív korszak következik a Storm számára. Utána felvesszük a második lemezt. Mára a zenére, a zenélésre desszertként tekintek, így nagy világmegváltó produkciós vízióim nincsenek. A Storm The Studio egy nagyon izgalmas projekt, ideális ez a kuriózum státusz a „japán énekessel”, jó dalokkal, jó csapattal. Jutalomjáték.

Frissítve: 2022-10

Kapcsolatok