Kiadványelem

Tóth Zoltán Spenót & Jordán Adél interjú, A38 Magazin, 2016

A számok kilencven százaléka a szerelemről szól // Tóth Zoltán Spenót, Jordán Adél (Puszi, Csókolom)

Múlt hónapban a Jordán Adél és a Puszi, júniusban a Csókolom és a Puszi koncertezik az A38 Hajón. A zenekar(okat)vezető Tóth Zoltán Spenóttal és Jordán Adél színésznő-énekesnővel beszélgettünk az együttesekről és az összefüggésekről.

Spenót, ezen a júniusi estén együtt ad koncertet két zenekarod, melyeket gyakorlatilag ugyanazok az emberek alkotnak, ám amelyek tematikusan mégis némileg elkülönülnek. Hogyan ugrasz majd át egyik bőrödből a másikba? Mik a hangsúlyok az egyikben, és mik a másikban?

Spenót: Az a vicc, hogy tematikusan sem különül a két zenekar, a számok 90 százaléka a szerelemről szól. A Csókolomban talán több a vér, a sár, a kisbalta, de Adél is énekel csalódásról. Egyébként a Zsuzsi a napokban küldött pár szöveget az Adélnak, hogy ízlelgesse őket, szóval inkább átfedés van, lesz. Zeneileg is hasonlóan működünk, itt is ott is háromakkordos számokat játszunk, a Csokiban több a rhythm and blues és a gitárszóló. Az Adélnál dúrosak a zenék, ettől kedvesek és nincsenek elszállva.

Annak idején a Csókolomhoz képest miért lett fontos megalakítani a Puszi zenekart? Mi volt a váltás oka? Mi volt az, amit ebben az együttesben másképp akartál csinálni?

S: Annak idején a Zsuzsi bemondta az unalmast, kilépett a Csokiból, én meg zenekar nélkül megdöglök, viszont élni akartam, így lett a Puszi, ahova frontembert nem találtunk, ezért enyém lett a középső mikrofon, amit fél éve átadtam az Adélnak, mert nekem ő énekel a legjobban a világon. A Jordán Pusziban igyekszünk táncos zenéket játszani, erősen toljuk a funky-vonalat. Party-zenekar szeretnénk lenni.

A Csókolom ma újra aktív. mesélnél arról, hogy végül miért indultatok újra? Vannak, lesznek új dalok?

S: Azért kezdtem újra a Csókolomot, mert többet akartam koncertezni és kész, a Zsuzsika meg kapható volt rá, a közönségünk követelt minket, a zenekar sem széledt szét, minden adott volt, hármat kellett próbálnunk és mehetett a buli.

Adél, mi a te pop/rock and roll-előéleted? Vannak kedvenc énekesnőid, zenekaraid? Színésznőként nyilván szinte mindenki ismer, de azt talán kevesebben tudják, hogy mi a viszonyod a zenéhez.

Jordán Adél: Nagyjából semmilyen pop-rock előéletem nincs. A Puszi előtt kicsit felléptem az akkor majdnem frissen alakult Edison zenekarral, illetve a volt egyetemi osztályommal, amióta végeztünk, minden évben csinálunk egy előadást, ahol mi magunk zenélünk. Volt pár nyár, ahol sok zúzos számot is feldolgoztunk, Red Hot Chili Peppers-t, Faith No More-t többek között - ott jutott nekem is énekes szerep.

Elsősorban azokat az együtteseket szeretem, ahol az előadásmódra is figyelnek - azért a színháztól nem tudok elrugaszkodni teljesen. Lykke Li például, ezért jön be nekem, de Patrick Watson bizonyos albumait is gyakran hallgatom.

Hogyan találkoztál Spenótékkal? Hogyan alakult úgy, hogy ma már te vagy a zenekar állandó énekesnője?

JA: Eredetileg rajongó voltam, sűrűn jártam Puszi-koncertre, aztán felléptem velük csak úgy egyszer-kétszer, ami bejött nekik, és én is élveztem, ezért úgy gondoltuk, belevágunk, és megpróbáljuk együtt.

Adél, vannak olyan dolgok, amiket „megtalálsz” egy koncertszínpadon, de mondjuk nincsenek egy színházi szituációban? Vannak dolgok, művészi eszközök, megoldások, ilyesmik, amiket az egyik helyről át tudsz emelni a másikba?

JA: Zenélni imádok. A zene az szinte lételem kategória. Jó az, hogy próbálom feszegetni a határaimat – például azt hittem, nem tudok dallamot, szöveget írni, aztán kiderült, hogy mégis. Arra figyelek, hogy ne játsszam a színésznőt a koncertszínpadon, hogy önmagam legyek. Kíváncsi is vagyok magamra, és sokszor én is meglepődöm, milyen felszabadító hatással van rám a jó bulihangulat.

Spenót, Adél, mik várhatóak a Jordán Adél és a Puszitól 2016-ban?

S: Főleg Budapesten fogunk koncertezni, illetve a Kolorádó fesztiválon és Bánkitón. Menedzsert szeretnénk magunk mellé, olyat, aki jövőre fesztiválokra is eljuttat bennünket. Június közepén jövünk ki egy nyolcszámos albummal. Lett egy új barátunk, Bereményi Géza, aki nem lusta embör, és nem kispálya, na! Zsinórban ontja a szövegeket, lesz mit csinálni.

JA: Igen, igen sok-sok új és jó szám várható a JAP-tól 2016-ban.

Álmaitok, rémálmaitok, titkos terveitek?

S: Év végére jó lenne egy teltházas koncert a Hajón, ehhez nagyon sok lájk kell még. A rémálom, ha valami miatt nem lehetne zenélnünk, zenekarosdit játszanunk, szóval kérjük a jóistent, akarjuk a támogatását.

JA: Spenót a számból vette ki a szót.

Frissítve: 2022-7

Kapcsolatok