Kiadványelem

Puskás Peti (The Biebers) interjú, A38 Magazin, 2017

Ünnep minden hajós koncert // The Biebers

December 27-én, közvetlenül az ünnep és a nagy ünnepi trakták után a Biebers nyitja a karácsony és szilveszter közti időszakot a Hajón. Puskás Petivel beszélgettünk.

Annak idején úgy indult el a zenekar, hogy nem lehetett tudni, ki vagy kik állnak a név mögött. Miért így kezdtétek és aztán miért döntöttetek mégis úgy, hogy személyeket rendeltek a zenekarnév mellé?

Azért kezdtük így, mert teljesen más zenét kezdtünk el csinálni, mint előtte, akár Danit, akár engem veszünk. Lírai popdalok után elég nagy váltás lett volna a Dance és a Sorry, vagy akár Dani esetében az elektrós John the Valiant után egy ilyen zenekart összehozni. Úgy éreztem, ez túl nagy lépés lenne a közönség számára, és azt szerettem volna, hogy a dalokat, amik kijönnek, előítélet nélkül hallgassák meg az emberek - ne úgy, hogy “én gyűlölöm a Puskás Petit!”, hanem úgy, hogy ez egy ismeretlen dal, és nincsen semmi prekoncepció vele kapcsolatban. Amikor már többé-kevésbé kiderült, hogy kik vannak a bandában, már beszéltek a zenekarról, és felismerték a hangomat, akkor úgy éreztük, eljött az idő, hogy megmutassuk kik is vagyunk, és kik csinálták ezt a zenekart.

Mennyire Peti köré épül a zenekar? Mi a munkamegosztás a Biebersben? Hogyan állnak össze a dalok?

Olyan értelemben nyilván körém épül, hogy frontember vagyok, másrészt meg a háttérben is szeretek frontemberként viselkedni. Belemenni a részletekbe, ha kell vinni a vállamon a produkciót, hiszen ez nagy felelősség. A testvéremmel, Danival 50-50 százalékban oszlik meg ez a teher, együtt írjuk a dalok vázát. Mióta összeállt a zenekaros felállás, szerettük volna, ha a zenekar minden tagja részt vesz a dalírásban, és beleteszi a saját stílusát. Arra törekszünk, hogy mindenki a magáénak érezze a Bieberst, akár a felelősségről, akár az örömről beszélünk. A legnagyobb örömünkre az elmúlt évben erősebben megjelenik a dalokban Ekanem Bálint, a legutóbbi lemezünkön is jobban építettünk rá, több szerepet kapott a dalokban, és ezt a tendenciát szeretnénk továbbvinni.

Mik voltak azok a legfontosabb zenei hatások, amelyek nyomán elindult a Biebers? Mik a legfontosabb hatások most?

Amikor elindult a Biebers, akkor igazából az akusztikus gitár volt a nagy hatás: leültem és tábortűzi dalokat kezdtem el énekelgetni akusztikus gitárral és azt gondoltam, hogy a kezdeti Biebers-dalok az én blues zeném, aztán jött Dani, aki belevitte a hangszerelési ötleteit és így keveredett az addigi az elektronikus tánczenével. Amikor jött a koncertezés, már egyre több élő hangszert szerettünk volna az elektronika köré építeni. Ma pedig leginkább az motivál, hogy Danival folyton egymásnak küldjük a dalokat, kutatjuk az izgalmas, aktuális és érdekes zenéket, amikre rátalálunk.

Mi volt az első fontos mérföldkő, amikor azt láttátok, hogy ez egy valójában működőképes zenekar, hogy ebből "lehet még valami"?

Hát nagyon hirtelen jött minden alapvetően. A Dance, amit, mint egy kezdő zenekar első dalát küldtük be a Petőfi Rádióba, hetekig a legjátszottabb dal lett ott - az szerintem egy óriási lépés volt, egy hatalmas wow! hogy bejött ez a stílus. Aztán jött a Sorry, ami egy átütő sláger lett, amit, bárhova megyünk, éneklik az emberek, aztán jött a Nagy-szín-pad, majd a fesztiválok és az, hogy élőben is elkezdett működni a zenekar és éreztük, hogy ezt nagyon szeretik az emberek.

Öt éve létezik a zenekar. Hol tartotok a klubokban és fesztiválokon? Nagyjából hol van most a Biebers ázsiója?

Azt érzem, hogy az a lendület, amivel indultunk, egyelőre kitart. Amilyen változásokat szerettünk volna, többek közt a magyar dalszövegekkel, bejöttek. A zenekar beérett, ismernek minket, szívesen jönnek a koncertjeinkre. Tudatosan építkezünk a klubokban, rengeteg helyre megyünk minden turnén, és az országban már több helyen teltházat csinálunk, visszajáró vendégek vagyunk és visszajáró vendégeink vannak. Rengeteg jó koncertzenekar van az országban, van még hova fejlődnünk, de amit idáig el akartunk érni, azt nagyjából sikerült megugranunk, és bízom benne, hogy ez egy hosszú távú projekt.

Peti az X-Faktorban, Bálint a Sztárban sztár című műsorban szerepel/t mostanában. Mennyire van offon ilyenkor a Biebers?

Most ősszel teljesen offon volt, pont emiatt, mert mostanában hétfőtől vasárnapig folyamatosan dolgoztam, Bálintnak meg egy olyan lehetőség adódott, ami a karrierjében hatalmas lépés, és ilyenkor nem szabad elapróznunk a koncentrációnkat a zenekaros munkánkkal kapcsolatban. És annyi koncertünk volt idén nyáron is, hogy ha nem lettek volna a műsorok, akkor is kis szünetet tartottunk volna, hiszen fontosnak tartjuk, hogy “kitisztítsuk a fülünket” a fesztiválzaj után.

Min dolgoztok éppen?

Jön a december 27-i A38 Hajós koncertünk és ebbe fektetjük az összes energiánkat. Az A38 afféle második otthonunk, ahol tudjuk, hogy mindig jól sikerülnek a dolgok. Először három éve játszottunk itt, de valahogy már kialakult bennünk egyfajta biztonságérzet, közben pedig olyan élmény, mintha egy arénában lépnénk fel, megőrül, megvadul a tömeg. Ünnep minden hajós koncert.

Frissítve: 2022-9

Kapcsolatok