Kiadványelem

Kama (Mary Popkids) interjú, A38 Magazin, 2016

Csak úgy, mint az Apple // Kama, Mary Popkids

Hatodik születésnapját ünnepli az A38 Hajó Koncerttermében az új hazai popgeneráció egyik legnépszerűbb zenekara, a több stílust, többek közt soult/R&B-t, elektronikát és gitárpopot keresztező Mary Popkids. A zenekar egyik frontemberét, Kamát kérdeztük.

A zenekar hatodik születésnapját ünneplitek a januári hajós koncertetekkel. Mire számíthat a közönség?

Egy „klasszikus” A38 Hajós PopKids Szülinapi Fesztiválra! Hihetetlen, de először az első Szülinapunkon játszottunk a Hajón. Azóta minden év januárjában itt ünnepelünk. Egy kicsit talán már mi is legendásnak tarjuk a hajós koncertjeinket, mert utánozhatatlan a hely és a közönség hangulata. Mindig azt mondom, hogy ez a koncert-otthonunk. Egy klubban sem tapasztaltunk még ilyet. Egy hajós koncert nekünk olyan, mint a Karácsony. Idén a koncertünk előtt barbarastahl mutatkozik be elektronikus R&B-projektjével. És az is tuti, hogy a koncert után DJ-zni fogunk. Többet sajnos nem árulhatok el, de hajnali 3 előtt senki sem megy haza január 29-én.

Ennyi idő után elkerülhetetlen némi számvetés - visszanézve az elmúlt éveitekre, megvalósultak a terveitek?

Sosem voltak konkrét terveink, inkább szörfözgettünk a hullámokon. Az biztos, hogy sokkal messzebbre jutottunk, mint azt valaha is gondoltuk volna, de a helyzet az, hogy amint valami megvalósul, a szemünk már egy magasabb csúcs felé sandít.

Ki (vagy mi) adta az ötletet a zenekar alapításához? Hogyan indultatok?

Egy klasszikus garázs/pincés jamsession-hülyéskedésből indult az egész, csakúgy, mint az Apple.

Mikor éreztétek először, hogy ebből valami igazán komoly lehet?

Már 2009-ben a Veszprémi Utcazene Fesztiválon, az első koncertjeinken éreztünk valami varázst. Azért szuperkomolynak nem érezzük a dolgot, inkább próbáljuk élvezni. Az máig meglepő, hogy mennyi embert érdekel az, amiket hülyéskedünk a próbateremben, meg a stúdióban.

Legfrissebb anyagotok a Young Souls című kislemez. Mi inspirált titeket írás közben? Hogyan oszlanak meg a dalszerzői feladatok?

Az inspiráció sok különböző helyről érkezik. Könyvekből, filmekből, zenékből, reggelig tartó éjszakákból, zuhanyzás közbeni gondolatfoszlányokból, különleges pillanatokból. Most hirtelen az ugrott be, amikor februárban elkezdtük írni a kislemezt Fonyódon, a kis zenekari bunkerünkben és kint ültünk az erkélyen belefeledkezve a balatoni kilátásba, sütött a nap, gitároztunk és együtt énekeltünk, ilyenkor valami átveszi az irányítást és általában jó dolgok sülnek ki. Általában én viszek le egy tábortűzi akkordmenetet meg szöveget, de a dalokat együtt formáljuk kis közösségünk képére. A kislemezről még nem adtunk ki mindent, van egy csomó félkész, pazar dal, úgyhogy lehet, hogy csinálunk egy mixtapet, ami régi álmom.

Tavaly áprilisban önálló énekes-dalszerző ested is volt az A38-on. Várhatunk valamilyen szólóanyagot?

Nagyon szeretek zenélni és zenét írni és valami mindig szembe jön. Most is dolgozom például Karányival és Fodor Máriusszal is, de felmerült egy újabb közös ügyködés Halott Pénzzel is. Úgyhogy pár feature biztos, hogy lesz a közeljövőben. Talán szóló-ügy is lesz, de az inkább a távolabbi jövőben. Vannak olyan dalok ugyanis, amelyek nem biztos, hogy beleférnek a zenekari keretbe - ezeket egyszer összegyűjtöm. Mostanában reklámzenéket is csinálok időnként és másoknak is írok dalokat, amit szintén nagyon élvezek, mert máshogy kell gondolkodni és kivételesen nem az önmegvalósítás, hanem egy konkrét feladat teljesítése a cél, ami néha kimondottan felszabadító.

Mik voltak 2015 legemlékezetesebb pillanatai zenekari szempontból?

Az egész év egyetlen nagy emlék. 2015-ben volt eddig talán a legtöbb, majdnem 70 koncertünk és annyira pörgős volt, hogy sok minden összefolyik, így nehéz kiemelni pillanatokat. Ami elsőre beugrik: a Sziget és Strand Fesztiválos koncertjeink, mint transzcendens fesztiválélmények, hihetetlen közönséggel, a miniturné az Irie Maffiával, a moszkvai koncert júniusban, ahol zseniális fogadtatásban volt részünk és a tavalyi A38-as Szimfonikus Szülinap.

Mik a jövőbeli terveitek?

Februárban a The Bieberszel indulunk országos turnéra, illetve a levegőben van egy nagylemez is. Talán még nyár előtt?! De eddig soha semmit nem sikerült megvalósítanunk a tervek szerinti időben, úgyhogy biztosra azért nem mondanám (mosolyog). Illetve reméljük, hogy tudjuk folytatni, amit idén elkezdtünk és jó néhány várost bejárhatunk a zenénkkel a nagyvilágban. Az A38 képviseli itthon az európai klubokat összefogó Liveurope kezdeményezést, ahova minket is meghívtak, mint zenekart, úgy hogy elvileg jó pár európai város és klubkoncert kilátásban van.

Frissítve: 2023-3

Kapcsolatok