Kiadványelem

Kama (Mary Popkids) interjú, A38 Magazin, 2015

"Kicsit félek a teknősöktől" - Kamau Makumi // Mary Popkids

Nemrég szólóban, dalszerző-énekesként lépett fel, május 1-én zenekarával, a Mary Popkids-zel zenél az A38 Hajón Kamau Makumi. A monstre majálisról és együttesről kérdeztük.

Egész estés, több helyszínes, monstre majálist szerveztetek a Hajóra. Honnan jött az ötlet? Hogyan állítottátok össze a fellépők listáját?

Alapvetően szeretünk a saját koncertjeink/estéink “kurátorai" lenni, azaz szeretjük mi kitalálni, hogy ki legyen az előzenekar, kik DJ-zenek. Olyanokat szoktunk elhívni, akiket mi is nagyon szeretünk. Az új négyszámos kislemezünk május 1-én jelenik meg, így akkora beszéltünk meg időpontot a Hajóval. Ilyenkor már nyitva van a tetőterasz is, és a majálisból adódóan adta magát, hogy valami szokatlant csináljunk. Május elején jelenik meg a Balcony TV-s videónk is, így összedugtuk a fejünket a Balcony-s srácokkal és kitaláltuk, hogy ők csinálják a tetőterasz programját, mi pedig a nagyteremét és az egész átjárható lesz egy belépővel. Egy kis fesztiválhangulatot szeretnénk teremteni, ahol rengeteg izgalmas projekt bemutatkozik, majd az egész egy házibuliba torkoll.

Egy év telt el a Nagy-szín-pad című tehetségmutató óta, melyet megnyertetek. Mi történt veletek az elmúlt 12 hónapban? Milyen konkrét hatását láttátok, látjátok a győzelemnek?

Az elmúlt évben nagyon sok minden történt, főleg koncerteztünk. Tavaly 64 koncertünk volt, majd idén januárban ünnepeltük az 5. születésnapunkat az A38-on, ahol egy szimfonikus kvartettel kiegészülve játszottunk. Ezt követően pihentünk egy kicsit, majd nekiálltunk a kislemez stúdiómunkálatainak. Elhatároztuk, hogy idén csak olyan helyeken játszani, amelyek technikailag képesek befogadni a 8 fős kis zenekarunkat, valamit a vizuált és igyekszünk nem kompromisszumokat kötni ilyen téren. A versenyben való részvétel generálta hype elég jól jött, jelentősen nőtt a koncertmeghívások száma, így tudunk válogatni, illetve jó helyre került a pénzdíj is. Csináltunk egy új próbatermet a Keleti Blokkban, ahova a házi stúdiónkat is beköltöztettük, így nyugodtan tudunk dolgozni.

Ugyancsak nagyjából egy éve jelent meg a zenekar első nagylemeze, a The Blue Inside. Elégedettek vagytok a végeredménnyel? Azt mondjátok, a stílusotok future pop. Mi is ez a future pop valójában?

A lemezzel nagyon elégedettek vagyunk, nagyon bejött a közönségnek és a szakmának is. A visszajelzések és a hallgatottság is kiemelkedő. Ezt a lemezt viszonylag hosszú idő alatt raktuk össze, sok számot már jóval a megjelenés előtt játszottunk koncerteken. A future pop egy mentalitás, amivel azt jelemezzük, hogy próbálunk előremutató dolgokat csinálni, kísérletezni és valami olyat adni a lemezeken és koncerteken is, amit még talán nem láttak az emberek. Folyamatosan fejlesztjük magunkat és a hangszerparkunkat is. Próbálunk olyan vizuális megoldásokat találni a klipekhez, amelyek szintén illeszkednek ehhez. És ebbe persze az is belefér, hogy néha valami nem úgy sikerül, ahogy azt tervezzük. De aki dolgozik, az hibázik is.

Mi történik e pillanatban a Mary Popkidszel? Melyek az idei év további legfontosabb eseményei?

Jelenleg a kislemezen és csomó klipötleten dolgozunk. Persze azért koncertezünk is, de igazán május 1. után indul be a szezon. Most a lemez mellett a koncertműsor összerakásán fogunk dolgozni. Illetve szervezés alatt áll az első európai turnénk, amely remélhetőleg az év vége előtt megvalósul, többek között az A38 együttműködésével. Az egyik legfontosabb esemény ez a május 1-ei megmozdulás lesz, aztán persze vannak kedvenceink a fesztiválszezonban, mint pédául a Fishing on Orfű. De idén egyik nap mi nyitjuk a VOLT-on a B Nagyszínpadot, oda például ismét szervezünk egy közös PopKids buszt a rajongóknak és a barátoknak, meg persze a strand fesztiválos koncertet is mindig top 5 a nyáron. Idén pedig szervezünk egy különleges nyárzárót is a Balcsin. De ez még titok.

Dalszerző-énekesként felléptél szólóban is, és gyakran kollaborálsz másokkal. Tervezel a Mary Popkidsen kívüli dalszerzői és/vagy dalszerző-énekesi pályát vagy tevékenységet?

Igen, mostanában csinálgatok reklámzenéket, filmzenét, illetve van néhány együttműködés is. Most jelenik meg egy közös dalunk a Zagarral, amit egy készülő magyar filmhez csináltunk. Részt veszek Fehér Balázs lemezének írásában is, ebben most kezdődnek az előkészületek. Illetve én csináltam a Hegyalja Fesztivál a promózenéjét is. Egyedül nem szoktam koncertezni, a Petőfi TV most startoló koncertsorozata egy kivételes alkalom volt, de olyan sorozatokra, mint a Random Trip nagyon szívesen járok. Az időm nagyrészét leköti a zenekar és ez jól is van így. Szívesen dolgozom másokkal is, de csak ha belefér. Mindezek mellett próbálom kitanulni a “producer-szakmát”, így egyre több időt töltök a stúdióban.

Adj nekünk tippeket! Mondj jó zenekarokat, lemezeket, filmeket, könyveket, melyek az utóbbi időben (hónapokban, egy-két évben) hatottak rád!

Hát, nálam Kanye West nagy kedvenc, mind zenében, mind vizualitásban és zenei koncepciókban. Sokat hallgatok még Jamie Lidellt, Chance The Rappert, James Blake-et, Kendrick Lamart, Drake-et, Alt-J-t. Új felfedezettjeim között van Petite Meller, Raury, a Young Fathers, Banks, Hozier - és még százat fel tudnék sorolni. Szerintem az utóbbi években egyértelműen a hip-hop és az elektronikus zenei stílusok voltak azok, amelyek újításokat hoztak a zenei szcénába és hatással voltak szinte minden stílusra. Van 2-3 jóbarátom, akikkel folyamatosan küldözgetjük egymásnak a menő zenéket, filmeket, sorozatokat. Filmben az utóbbi idők kedvence a Birdman volt. Nagyon szeretem a sorozatokat is - Better Call Saul, Mad Men, House Of Cards, BoJack Horseman, Black Mirror. Könyvekből jelenleg Russel Brand Revolution című könyvét bújom egyfajta anarchista/hippi/forradalmár világképet rajzol meg. Szuperizgi.

Álmaid, rémálmaid, titkos vágyaid?

Kicsit félek a teknősöktől.

Frissítve: 2022-9

Kapcsolatok