Kiadvány

Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

De ne szaladjunk ennyire előre az időben. Színház és rock vonalon a következő fontos esemény 1973. március 2. – ekkor mutatták be a Vígszínházban a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című első magyar rockmusicalt. Déry Tibor kisregényét Pós Sándor dramatizálta, Marton László vitte színre, és miután a Szörényi-Bródy páros nem vállalta, a Presser-Adamis kettős írta meg hozzá a dalokat – és ezzel utóbbiak életük egyik legfontosabb és legsikeresebb produkcióját hozták létre. Egyrészt olyan korszakos slágereket írtak, mint a Menni kéne, a Valaki mondja meg, az Arra születtünk vagy a Ringasd el magad!, másrészt ezzel Presser és általa a rockzene is bebocsáttatott a színházba. Még ha a Rock Színház megszületésére további hét évet kellett várni.

Maga Déry állítólag nem sokat foglalkozott a darabhoz írt dalokkal – bár a bemutató után egy levélben amolyan ajánlásként anno azt írta róla: „szép, fiatal zene”. A kritika a korszerűen megrendezett darabról viszont itthon és külföldön is felsőfokban írt, a közönség még évekig nem engedte levenni a műsorról. A Képzelt riport dalait Presser az LGT tagokkal gyorsan lemezre is vette, ami, talán nem meglepő, már fél évvel megjelenése után bearanyozódott.

Amúgy furcsa, a kort jellemző ellentmondás, hogy a darab lényegében abból az ifjúsági kultúrából született számokkal aratta elképesztő sikereit, ami ellen Déry műve íródott.

Frissítve: 2023-6

Kapcsolatok