Helyszín

Zöld Pardon

Borítókép forrása: Derzsi Elekes Andor, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Common

A Nincs Pardon szabadtéri változataként született legendás szórakozóhely sokak számára a 2000-es évek legmeghatározóbb koncertélményeit nyújtotta. A Zöld Pardon a Petőfi híd lábánál nyitotta meg kapuit 1999-ben, s hogy hamar a szórakozni vágyók törzshelyévé vált azt mi sem bizonyítja jobban, mint a Hiperkarma Zöld Pardon című dala, amelyet Bérczesi Róbert a szórakozóhely pultjánál ülve vetett papírra. 

A laza hangulat, a családias környezet, a gyékényen heverészés, és a (kezdetben) ingyenes koncertek adták a zölpardon-életérzést, s mivel akkoriban még nem volt nyári klubélet Budapesten, a hely nagyon hamar a fiatalok kedvencévé vált. Az első koncertet a MoonShiners zenekar adta, a későbbiekben pedig a legkedveltebb hazai alterzenekarok is rendszeres fellépőnek számítottak. Hrutka Róbert például így emlékezett vissza: „Itt mindig éreztük a törődést fellépőként: látszott, hogy fontos nekik, hogy semmiben ne szenvedjünk hiányt. Figyeltek ránk, a szakmai észrevételeinken sem sértődtek meg, inkább igyekeztek tanulni belőlük. Emiatt kialakult egy kölcsönös szeretet a zenészek és a hely között, mindig a szívem csücske volt a ZP.

Az évente 150 napon át látogatható bulihelyen, amely a nyár leghoszabb fesztiváljaként reklámozta magát, az ötödik évadtól váltak fizetőssé a koncertek, azonban ez az összeg akkor is csak csekély 100-200 forint volt. „A százforintos beléptetőkapuk inkább a vendégkör minimális szűrésére szolgáltak. Bármilyen hihetetlen, amikor talán az ötödik szezonban bevezettük, látványosan javult a közönség összetétele. Azonban nemhogy az igazán komoly fejlesztésekre, de még az alapinfrastruktúrára vagy a gázsik kifizetésére sem volt elegendő, mindent a vendéglátásból próbáltunk finanszírozni. Egyik szezonban sem volt veszteséges az eredeti ZP, de azért sokszor billegett.” – nyilatkozta Kőváry Zsuzsa a ZP egyik megálmodója.

Az ikonikus szórakozóhely körül akkor kezdődtek a problémák, amikor a 2011-es szezon elején a XI. kerület önkormányzata jelezte, hogy panaszlevelek százai érkeznek be hozzájuk a zaj, a részegen randalírozó fiatalok, és az eldobált szemét miatt. Ekkor heves viták és felzúdulások sora következett, amelyek később botrányokhoz vezettek, ugyanis a Zöld Pardonba járó vendégek, és az ott koncertező és törzsvendégnek számító zenészek sem akartak engedni a nyomásnak. Tüntetéseket szerveztek, aláírást gyűjtöttek, a történteket pedig a Junkies foglalta össze Nincs Pardon című dalában. A demonstrációkon több ma is aktív zenekar is fellépett, többek közöttQuimby, a Kiscsillag, a Magna Cum Laude, a Csík zenekar, a Bikini, a Vad Fruttik és a Pál Utcai Fiúk. A helynek végül a 40 ezer fős tüntetések és a 100 ezer összegyűjtött aláírás után sem volt maradása, így az üzemeltetők kénytelenek voltak újratervezni a klub jövőjét. Több huzavona után a ZP végül a Rákóczi híd budai hídfőjéhez költözött, alig 800 méternyire megszokott helyétől. A tulajdonosi kör szétválása, az újranyitás és a helyváltoztatás azonban nem tett jót a szórakozóhelynek, ami hamar jelentőségét vesztette. Az új Zöld Pardon csak két szezont ért meg, majd 2013-ban végleg bezárt. Helyén jelenleg a szintén népszerű koncerthelyszínnek számító Barba Negra Track működik, szellemét pedig valamelyest a Budapest Park viszi tovább, amelyet az egykori ZP alapító Pállfy András álmodott meg. 

 

BBB

 

Forrás:

  • Bezárják és lebontják a Zöld Pardont, index, 2011-09-22
  • Már látszik a Zöld Pardon új helye, origo, 2012-03-08
  • Zabolai Margit E. , Zöld Pardon: egy korszak lezárul, Femina, 2011-08-18
  • Láng Dávid , Amikor még egész nyáron 100 forintért láthattad a kedvenc zenekaraidat - A Zöld Pardon története, szeretlekmagyarország, 2023-04-22
Frissítve: 2023-9 , Bagossy-Biró Barbara