Helyszín

Trafó

Az 1998-ban megnyílt budapesti Trafó Kortárs Művészetek Háza kísérleti előadásaival, koncertjeivel, kiállításaival, közösség- és közönségépítő programjaival az első hazai kulturális intézmény, amely a kortárs művészet valamennyi ágának otthont ad. Fontos célja, hogy különös figyelmet fordítson a fiatalokra, illetve érzékenyítsen társadalmi kérdésekben. Megférnek egymás mellett a Trafó programjában Frenák Pál, Pina Bausch és Bozsik Yvette társulatának kortárs táncprodukciói, a TÁP Színház és Mundruczó Kornél Proton Színházának előadásai, valamint Joe Pass jazzgitáros, Ágoston Béla multiinstrumentalisa zenész és az jazzes-hiphopos Amoeba együttes koncertjei is.

Az egykori transzformátorház falain belül és kívül működő intézmény szakmai programja sokoldalú, keresi a műfajok közötti átjárhatóság és a kísérletezés lehetőségét. A Trafó teret enged mind hazai, mind külföldi produkciók bemutatkozásának, legyen szó táncról, színházról, képzőművészetről, irodalomról vagy zenéről. Alapítója, Szabó György korábban a Petőfi Csarnokba hívott meg számos kortárs táncművészeti produkciót és kísérleti zenét játszó formációt, amelyek 1998-tól a Trafóban találtak befogadóhelyre.

Az 1909-ben épült Liliom utcai trafóház, az egykori dél-pesti transzformátor az ipari szecesszió jellegzetes alkotása. A kultúra számára egy francia, német, holland és belga fiatalokból álló anarchista művészcsoport fedezte fel a ’90-es évek elején a több mint negyven éve elhagyott helyet. A Budapesti Önkormányzat a meg nem rendezett világkiállításból fennmaradt pénzből vásárolta meg az épületet, hogy azt a legendás Andrássy úti Fiatal Művészek Klubja (FMK) jogutódjaként átépítse egy a mai kornak megfelelő, többfunkciós, magas színvonalon felszerelt, kortárs művészeti központtá. Az 1960-ban indult Fiatal Művészek Klubja – népszerűbb nevén a FIKA – megalakulása óta megkerülhetetlen kulturális színtér volt, amelyet a Városháza vezetése régóta át akart alakítani és új helyre költöztetni.

A Trafó Kortárs Művészetek Háza az 1998-as Budapesti Őszi Fesztiválon nyitotta meg kapuit Bozsik Yvette darabjával. Húszéves fennállását 2018 őszén ünnepelte összművészeti programsorozat keretében: tárlatvezetés, színházi bemutató, cirkusz és fényinstalláció mellett az Anima Sound System adott koncertet. 2022-ben Szabó Györgynek, a Trafó menedzser-igazgatójának ítélték oda az Eck Imre-díjat, amellyel kétévente jutalmazzák azokat az alkotóművészeket, akik szemléletmódjukban és világlátásukban folytatói annak a színházi kultúrának, melyet Eck Imre teremtett.

BB

Forrás:

  • Misszió, Trafó
  • Trafó, Wikipédia
  • Muzsikusportrék, JBSZ
  • Szabó György interjú, Színház online
  • Fiatal művészek a Trafóházban, JBSZ
Frissítve: 2023-11 , Bánóczi Bea

Kapcsolatok