Helyszín

Tabán

A Tabán (a Gellért-hegy és a Várhegy közötti dombos terület) nagy történelmi múlttal dicsekedhet, emellett a tágas park a ’70-es évektől a hazai könnyűzenei élet egyik meghatározó helyszíne lett. A Tabán Fesztivált (vagy Tabáni Majálist) 1968-ban a Mini indította útjára Budapesten, a hetvenes-nyolcvanas években a Locomotiv GT tartott itt rendszeresen koncertet (többet közülük a Magyar Televízió is felvett és műsorra tűzött) és egészen 1987-ig megrendezésre került. A május elsejei koncertek a nyolcvanas évekre amolyan hagyománnyá váltak, fellépett itt a „nagy generáció” összes képviselője, így például Charlie, Demjén Ferenc, Somló Tamás, a Bikini, a Beatrice, az Edda, Török Ádám és a Mini, a Skorpió és a Tátrai Band.

Az ingyenes, szabadtéri könnyűzenei fesztivál 1997-ben újraindult, és azóta is évente megtartják.

Eredetileg a Bem rakparton álló, I. Kerületi Művelődési Ház (ma Budavári Művelődési Ház) vezetőjének, Kuhajda Istvánnénak volt az ötlete az akkor nemrég parkosított Tabánra beatkoncertet szervezni. Színpadként a víztározó építményt alkalmazták, amely párezres közönség számára alkalmas rálátást biztosított. Az évek során a helyszín többször változott. Bár szabadtéri koncerthelyről beszélünk, a fás-ligetes katlannak mégis van egyfajta intim hangulata, amely a hasonló helyszínek között egyedivé teszi a Tabánt.

Szomjas György 1981-es kultuszfilmmé vált alkotása, a Kopaszkutya egy zenés szatíra, amely egy fiktív, korabeli rockzenekar életébe nyújt bepillantást és amelynek finálébeli nagy koncertjét a Tabánban vették fel, 30 ezer néző előtt.

A fesztivál a rendszerváltás közeledésével fokozatosan vesztett jelentőségéből, a Kádár-rendszer végén, 1987. május 2-án rendezték meg utoljára, ami egyben az LGT (első) búcsúkoncertje is volt. Érdekesség, hogy a tabáni majális ihlette az LGT Gyere, gyere ki a hegyoldalba című dalát. A Tabánon kapott helyet 1991. június 30-án, a szovjet csapatok kivonásának utolsó napján megtartott Budapesti Búcsú is. Az eseményen Frank Zappa is fellépett, ráadásul a színpadon magyar jazz-zenészekkel (Babos Gyula, Egri János, Kőszegi Imre, Szakcsi Lakatos Béla) egészült ki.

A Tabán hagyományát 1997-ben a Rózsa István és a Rózsa Records újította fel, amely ma is a magyar könnyűzenei élet különböző generációinak találkozóhelye, ahol rangot jelent fellépni. A fesztiválon ma az idősebb zenészgeneráció mellett mindig szerepet kapnak új generációs együttesek, előadók is, mint a Zanzibár, a Hooligans, a United és Tóth Vera. Az elmúlt években körülbelül negyedmillió ember látogatott el a Tabán Fesztiválra az ország számos pontjáról.

BB

Forrás:

  • Tabán fesztivál, Tabán fesztivál
  • Tabán fesztivál, Wikipédia
  • Frank Zappa utolsó koncertje, Recorder
  • Tabán, Beatkorszak
Frissítve: 2023-11 , Bánóczi Bea