Helyszín

Merlin

A Drienyovszki András vezette budapesti Merlin Jazz Club 1991 és 1994 között hazánk egyetlen zenei helyszíne volt, amelyben napi szinten hallgathatott élő jazz-zenét a közönség. Működése során olyan világsztárokat vonultatott fel, mint Pat Metheny, Rick Margitza, Zoller Attila, Al di Meola, Jiri Stivin, Zbigniew Namyslowski, Jasper van’t Hof és Krzystof Scieranski. Rendszeresen megfordult színpadán a magyar jazz számos ismert alakja is, így például Szabados György, Vukán György, Szakcsi Lakatos Béla, Gadó Gábor és Tomsits Rudolf.

A Merlin Jazz Klubnak is helyt adó Merlin Színház létrehozásának ötlete 1990 augusztusában fogant meg Márton András fejében, később csatlakozott hozzá Jordán Tamás. 1990 őszén tervüket támogatta Városháza új vezetése, és megkapták a Fővárosi Tanács egykori klubjának épületét (a Gerlóczy utcában) egy színház és művészeti központ létrehozására. Az eredeti elképzelés részét képezte volna angol nyelvű színház, színi iskola, jazzklub, nyelvi laboratórium magyarul tanulók számára, valamint képzőművészeti kiállítóterem és angol könyvesbolt, de ennek csak egy része valósult meg.

Az V. kerületi intézményt ünnepélyesen 1991. április 10-én avatták fel, ennek előestéjén a Merlin Jazz Clubban Szakcsi Lakatos Béla zenekara játszott. A látványos sikerek ellenére a színfalak mögött kemény csatározások folytak, a színház vezetése folyamatosan próbálta ellehetetleníteni a jazzklubjának működését. Végül Jordán Tamás – aki a Merlin Színház igazgatója volt 1991 és 2003 között – 1994 őszén megszüntette az épületben működő jazzklubot.

BB

Forrás:

  • Merlin kontra Merlin, JBSZ
  • Merlin Színház, Wikipédia
Frissítve: 2024-3 , Bánóczi Bea

Kapcsolatok