Helyszín

Kertészeti Egyetem Klubja

Az 1970-es, 1980-as évek egyik legnépszerűbb budapesti egyetemi klubja.

A Kertészeti Egyetem Klubja (rövidítve: KEK) megalapításának ötlete 1970-ben született meg az egyetemisták fejében, 1971-es megnyitóján elsőként a Tolcsvay-trió játszott. Eleinte Tolcsvay-klubként, majd LGT-klubként ismerték a budapestiek, de Magyarország szinte valamennyi akkori élvonalbeli pop- és rockzenekara koncertezett itt szombatonként, például a KFT, az Első Emelet, az Edda, a P.Mobil, a Korál, a Bikini vagy a Napoleon Boulevard.

1968-ban adták át az egyetem központi épületét (Budapest, Villányi út 29-43.), ahol ideális feltételek kínálkoztak rendezvények, koncertek lebonyolításához. A KEK félig zárt klubként működött, mert a szombati rendezvényre a fiúk csak tagsági igazolvánnyal vásárolhattak belépőjegyet. A klub működését az egyetemisták biztosították, sem állami, sem párttámogatásra nem volt szükségük, ugyanis a hétvégi koncertek bevétele biztosította a forrásokat a hétközi kulturális programok megszervezéséhez.

A klub szép lassan kinőtte az emeleti kisebb helyiséget, és a koncertek átköltöztek a kétezer férőhelyes nagyterembe. A KEK az egyetemistákhoz igazodva minden évben szeptember közepétől május közepéig üzemelt. Nem volt igazán kialakult profilja, mindenféle műfaj helyet kapott itt a jazztől a rockon át a countryig, még görkorcsolyás diszkót is rendeztek. A KEK adott helyszínt minden évben a Pop-Meccs gálának, a televízió pedig innen sugározta a Roxinpad című könnyűzenei sorozatot.

A KEK rendszeres hétközi rendezvényei közé tartozott a POL-Show (beszélgetős összejövetel meghívott előadókkal aktuális témákról), irodalmi estek (olyan fellépőkkel, mint Latinovits Zoltán, Bessenyei Ferenc, Csoóri Sándor), színi előadások Darvas Iván, Haumann Péter és Bodrogi Gyula részvételével és a filmklub. Állandó program volt a jazzklub is, amelyen fellépett többek között Pege Aladár, Szakcsi Lakatos Béla, Szabados György, Snétberger Ferenc és Lee Harper amerikai trombitaművész.

A K-épületben tartott szombati pop- és rockkoncerteket a KEK virágkorában, amikor a fiútagok száma meghaladta a 7000 főt, Turbók János szervezte. A KEK 1982-ben KISZ-díjat kapott a 12 éve tartó kiemelkedő kulturális tevékenységéért.

BB

Forrás:

  • KEK, Wikipédia
  • Görkoris diszkótól a countryig, Beatkorszak
Frissítve: 2023-10 , Bánóczi Bea