Helyszín

Kassák Klub

Borítókép forrása: Fortepan / Urbán Tamás

A XIV. kerületben, az Uzsoki út 57. szám alatt található Kassák Klub már az 1960-as évek vége óta az egyik legnyitottabb szellemű helynek számított Budapesten.

Játszott itt a Kex, 1969 decemberében itt adta búcsúkoncertjét a Radics Béla vezette Sakk-Matt, majd a hetvenes évek elején a kibontakozó táncházmozgalom elsőszámú centruma lett (önálló klubja lehetett itt a Sebő, majd a Muzsikás együttesnek), a hetvenes évek elején innen indult – a Kassák nevet használva – Halász Péterék színtársulata. 

1975 és 1979 között Szabados György Nyitott csoport nevű formációja játszott itt sokat, később a Szigeti Péter vezette jazzklubokban szerepeltek vezető jazzmuzsikusok. Egy időben Szemző Tibor és a 180-as Csoport is a Kassák állandó fellépői közé tartozott.

Indulása táján sokat játszott itt a KFT, 1980/81-ben itt léphetett fel nagyjából háromhetes rendszerességgel az URH, sőt Müllerék a búcsúkoncertjüket is a Kassákban adták 1981 márciusában. A kezdeti időkben a Kontroll Csoport, a Bizottság, a Balaton szintén sokat játszhatott ott (sőt pályája legelején még a KFT is megfordult erre), de itt debütált a Neurotic, itt adták első koncertjeiket az éledező punkmozgalom úttörői (Rottens, ETA, Punkráció). 1983 szeptemberében pedig Bodonyi Attila, a Hobo Blues Band akkori szájharmonikása szintén a Kassákban indíthatta el az első hazai blueskocsmát.

1983-as vezetőváltás következtében megváltozott valamelyest a Kassák Klub profilja. A koncertek száma megcsappant, ekkor kezdte azonban működését az egészséges életmódot, a korszerű táplálkozást és a keleti művészeteket népszerűsítő SANA-klub, de látogatottnak számított a CHUCK-buli nevű rockdiszkó is. Majd a Kassák Klub 1990-ben bezárta kapuit.

A lebontott épület helyén felépített Cserepesházban végül 2004-ben újra megnyitott a klub és ma az épületben működő Zuglói Ifjúsági Centrum mások mellett jóga, társastánc, film- fotó- és ajándékkészítő foglalkozásokat kínál, de rendszeresen szerveznek tehetségkutató versenyeket is.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 240

Frissítve: 2023-9 , Jávorszky Béla Szilárd