Helyszín

Ikarus

Borítókép forrása: bmknet.hu

A globális autóbuszpiac egyik meghatározó üzemével, az Ikarus gyárral szemben álló művelődési házat 1954-ben építették fel Mátyásföldön (XVI. kerület, Margit u. 135) egy soproni textilüzem művelődési házának tervei alapján. Az 1953-ban nekilátott létesítmény egyik kuriózuma, hogy a földszinten található márványlapok a királyi várból származnak.

A szocreál stílusú épület a kávézón kívül egy 600 férőhelyes, moziként is használható színházteremnek, egy kamarateremnek, egy 30.000 kötetet számláló könyvtárnak, egy kiállítótérnek, egy étteremnek, egy presszónak, valamit egy pinceklubnak is helyet adott. Emellett külön termek voltak szánva a képzőművészeti köröknek, ugyanis a művelődési ház irodalmi kört, képzőművészeti szakkört és színjátszókört is működtetett, amelyek igen sikeresek voltak a maguk nemében. 

A hetvenes évekig a művelődési házban főként bálozni lehetett, később pedig egyre több beat- és rockkoncert került megszervezésre, amelynek köszönhetően a város peremén található kulturális központ egyre nagyobb népszerűségnek örvendett. Fellépett itt a P-Mobil, a Neurotic, az LGT, az Omega, a Beatrice, a Neoton Família és itt tartotta a Hobo Blues Band elődjének számító Hobo együttes a „Táncos estnek” nevezett keddi koncertjeit. A nyolcvanas évektől azok a „megtűrt” underground előadók is lehetőséget kaptak a fellépésre, akiket máshol nem láttak szívesen, így a Bizottság, az Európa Kiadó, a Sziámi és a Kontroll Csoport is színpadra állhatott. Utóbbit 1981-ben a művelődési központ saját együttesének kiáltotta ki. Ezeknek a zenekaroknak a koncertek mellett különösen fontosnak számított az is, hogy az Ikarusban hosszabb demófelvételek készítésére is lehetőségük volt, amit egyébként „hivatalosan” nem tehettek volna meg.

A kilencvenes évek nem tartogattak sok jót a művelődési háznak, a támogatások lassan apadni kezdtek, a gyár jövője is bizonytalan lábakon állt, a kulturális programok pedig sorra elkezdtek megszűnni. A helyet 2001-ben zárták be, az „eladó” felirat egészen 2019-ig lógott a homlokzaton, amikoris a házat a gyárral együtt kínai befektetők vásárolták meg.

BBB

Forrás:

  • Kovács László, Ikarus Művelődési Ház, Beatkorszak, 2022
  • Aranyi Péter, Állandó Ikarus-tárlat nyílt Mátyásföldön, vezess.hu, 2020-09-13
  • Zubreczki Dávid, Vennél magadnak egy szocreál színházat? Megteheted!, index, 2016-10-24
  • Dezse Balázs, Ahol esténként megváltozott a világ – 4 kultikus művelődési ház, welovebudapest, 2016-05-18
Frissítve: 2023-9 , Bagossy-Biró Barbara