Helyszín

Gödör

Az alternatív zene fellegvára, a Gödör klub története a 2002-es Budapesti Őszi Fesztivál nyitórendezvényével, egészen konkrétan egy Sziámi-koncerttel kezdődött. A Fesztivál akkori igazgatója, Máté Péter azóta is a Gödör iránytűje, aktuálisan művészeti vezető. A terv egy független, a toleranciára épülő, sokszínű befogadó közösségi tér és kulturális találkozóhely kiépítése volt a város szívében, ahol különböző generációk találkozhatnak a színpadon és a nézőtéren.

A változatos terekben a programkínálat évről évre hatványozottan növekedett. A különböző műfajú koncertek mellett kiállítások, performansz- és táncelőadások, civil kezdeményezések, tematikus és összművészeti fesztiválok messze vitték a hely hírét. A kezdeti szűk stáb egyre bővült, hivatalosan is csatlakozott Bárdos Deák Ági, aki akkor és most is a kortárs irodalmat szállítja a Gödörbe. Megalakult a Gödör Klubért Kulturális Egyesület, amit a Klub alapítói köre 2007-ben hozott létre az önfenntartó közösségi és művészeti tér támaszaként.

A pezsgő kulturális élet ellenére 2012. január végén mégis bezárt a Gödör Klub, helyén nyitott meg aztán az Akvárium klub, amelynek átadására 2014-ben került sor. „Úgy tűnt, végre lehetőség nyílik a hosszabb távú berendezkedésre, ellentétben az Erzsébet téri stabilan ideiglenes állapottal, de mégsem sikerült minden hagyományt átörökíteni. A Gödör stábja többé-kevésbé egyben maradt, és a közönség is jött velünk. Profi, nagy koncertteret építettünk, az eredeti szellemiséggel hömpölyögtünk tovább. Bő öt évig mentek a programok sok fontos pillanattal. (…) 2019. júniusában bezárt ez is.” – mesélik a szervezők.

A Gödörnek 2012 után a Király utca 8-10. szám alatt található Central Passage adott otthont, a nyitókoncertet november 30-án tartották, melyen fellépett többek között a Müller Péter Sziámi AndFriends zenekar, a Mississippi Big Beat és a Žagar.

2021-ben a Gödör klub egy egészen új helyszínre, a budapesti Király utca 50. alá költözött. „Harmadik generációs Gödörként a hagyományainkat friss elképzelésekkel ötvözzük – ráhangolódva a jelen mozgására és irányvonalaira. Továbbra is befogadunk programokat, alkalmanként helyszínek is bérelhetők.” – hirdeti a hely, amelynek vezetője Filep Ákos. Az előző megnyitókhoz hasonlóan 2021 őszén a Gödör színpadára elsőként Müller Péter Sziámi állt (ezúttal a Romano Drom zenészeivel karöltve), majd Bárdos Deák Ágnes, Jordán Tamás, Víg Mihály és Bródy János is fellépett.

A G3 Rendezvényközpont a jelenlegi Gödör Klub legfontosabb része, a 1030 m² területű befogadó egység számos társadalmi témájú és művészeti fesztiválnak ad otthont, mint amilyen például az Esélyt adunk - esélyt KAPunk fesztivál, de itt tartottták az első EU Talent Day Libre Art Festivalt is.

BB

Forrás:

  • Gödör sztori, Gödör
  • Újranyit a Gödör klub, We Love Budapest
  • Új korszak kezdődik a Gödör életében, Fidelio
  • Újra itt van a kulturális kánaán, Népszava
Frissítve: 2023-9 , Bánóczi Bea