Helyszín

Fővárosi Művelődési Ház

Borítókép forrása: egykor.hu

A Fővárosi Művelődési Ház Budapest (és Újbuda) egyik ismert közművelődési intézménye, amely 1951. december 21-én nyílt meg Pamutkolor Művek Dallos Ida Kultúrotthona néven. A helyszín híres volt pezsgő klubéletéről, illetve hogy a ’60-as, ’70-es és ’80-as években itt talált otthonra kultikussá váló táncházmozgalom, sőt egyik fellegvárává vált.

A Fővárosi Művelődési Házat a beatkorszakban az 1963–1972 közötti igazgatója, Drucker Tibor tette legendássá. Az ő keze alatt indult útjára 1968 szeptemberében az Illés Klub, amelynek fénypontját egyértelműen az akkor legnépszerűbb beatzenekar fellépései jelentették, de emellett beszélgetések, vitaestek, filmvetítések, kiállítások és színházi előadások is szerepeltek a művelődési ház programjában. Az 1973-ig, az együttes feloszlásáig működött klub virágkorában hatezer tagot számlált, és még lapot is megjelentettek Fonográf címmel.

Az FMH másik jelentős és igen aktív klubja a Magnós Klub volt, amelyben az akkor hozzáférhetetlen nyugati lemezeket cserélhették, lemásolhatták a rajongók. „Aki ide jár, annak nem kell külföldi rádióadók zeneileg és világnézetileg torz adásait hallgatni.” - írta a klubról a Budapest újság 1969-ben. A nem mindig legálisan érkező szállítmányok számla nélküli kifizetése viszont nem kis fejtörést jelentett a művelődési ház gazdasági vezetőinek.

1973-ban kezdtek el táncházakat tartani az intézményben, amelyen eleinte a Sebő-együttes, majd főként a Muzsikás zenélt. Éppen abban az időszakban, amikor az Illés már feloszlott, ezek a táncházak tudták betölteni azt az űrt, ami a közösségformálásban tátongott a művelődési ház berkein belül. A táncházmozgalom felvirágzása valamelyest aggasztotta az aktuális rezsimet, de szerencsére akadt patrónusuk a Népművelési Intézet befolyásos és Aczél Györggyel szoros kapcsolatot ápoló igazgatója, Vitányi Iván személyében, aki kijárta a legfelsőbb vezetésnél az engedélyüket. Számos belügyi jelentés szólt akkoriban többek között a Sebő–Halmos-duó, a Kaláka és a Muzsikás együttes ténykedéséről, ezek egy része az FMH-ban született.  (A rendszeres táncház amúgy Gyurkó László igazgatósága alatt  került az FMH-ba, aki Koltay Gergely és Koltay Gábor unokatestvére volt, és Sebő - aki a 25., Színházból is ismerte - megkereste).

A fiatalok sokféle szabadidős tevékenység közül választhattak a Fővárosi Művelődési Házban, ezek közül a legnépszerűbbnek a koncertek számítottak. 1979-ben megszűnt a „társbérlet”: a népművelők elköltöztek a Budapesti Művelődési Központba. 2012-ben a korábbi művelődési ház mellett épült új épületbe költözött át a Területi Művelődési Intézmények Egyesületének (TEMI) Fővárosi Művelődési Háza.

BB

Forrás:

  • FMH, 11. kerület
  • FMH, Wikipédia
  • 70 éve jött létre az FMH, Magyar Nemzet
  • 70 éve jött létre az FMH II., Magyar Nemzet
  • Régi FMH, Fővárosi blog
Frissítve: 2023-11 , Bánóczi Bea