Helyszín

Dália Klub

Alig egy évvel az Ifipark megnyitása után jelentették be a Budapesti Ifjúsági Jazz Klub – népszerűbb nevén: a Dália Klub – megalapítását, amely az Ifipark téli helyiségében, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Alkotmány utca sarkán álló Dália presszóban kapott helyet. A jazzisták törzshelyét 1962. október 25-én nyitották meg, és fennállása másfél esztendeje alatt a könnyűzenei élet minden rendű-rangú prominense eljárt oda.

Többek között: Bajtala János, Benkő László, Bergendy István, Deseő Csaba, Frenreisz Károly, Garay Attila, Gonda János, Huzella Elek, Latzin Norbert, Laux József, Pege Aladár, Pernye András, Szakcsi Lakatos Béla, Szentkuthy Pál, és Szörényi Levente (utóbbi „szünetzenekarként” itt mutatkozott be először nagyobb közönség előtt). A klub feletti védnökséget pedig olyan nagy tekintélyű szakemberek vállalták, mint Bágya András, Bánki László, Beck László, Deák István, Farkas Jenő, Pernye András, Petrovics Emil, Szepesi György vagy Szinetár Miklós.

Mint a védnöki névsorból is kiderül, a Dália létrejötte 1962-ben ügy volt. A klub népszerűségére jellemző, hogy az első évben 800 tagsági igazolványt osztottak ki, és a programok – lemezbemutató, előadás, koncert és jam session – mindig zsúfolt ház előtt zajlottak. A klub fontos bemutatkozási fórum lett. Fennállása alatt csaknem harminc együttes mutatkozhatott be itt a főként zenészekből álló közönségnek, de ide járt Budapest fiatal értelmiségének – képzőművészek, egyetemisták, főiskolások, írók, újságírók – számos képviselője is. A jazz szeretete, támogatása 1962-ben állásfoglalást, hovatartozást, a korral, a nemzetközi jazzélettel való lépéstartást jelentett, szellemi izgalmat, a bennfentesség érzését, a kívülállás mítoszát.

A Dália létrejöttével együtt a jazz más fórumokon is szabad utat, sőt támogatást kapott. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat 1963-ban indította el a Modern Jazz Antológia sorozatát, amelynek első lemezén Gonda János zenekarának, a Qualiton Jazz Együttesnek a felvételei kaptak helyet. A Magyar Rádióban is megtört a jég, amikor a zenetudós Pernye András tartott zenetörténeti előadásokat a Könnyűzenei Híradó-ban, melyek 1963-ban könyv alakban is megjelentek. A közszolgálati intézményben emellett új műsort indítottak A jazz kedvelőinek címmel, az ORI jazzkoncerteket szervezett, a Dália vezetősége pedig lehetőséget kapott arra is, hogy az Ifjúsági Jazz Klub Híradója címmel egy 16 oldalas, nívós lapot jelentethessen meg, amely hazai és külföldi témájú cikkeket, tudósításokat, rövidebb tanulmányokat, információkat közölt.

Frissítve: 2023-9